2022. szeptember 28. - Vencel

EMFESZ: a hatósági ár mellett is megtartjuk a megtakarítási lehetőséget

A hatósági ár bevezetése után is tartja a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói árhoz képest az egy havi földgáz árának megtakarítási lehetőségét az EMFESZ földgázkereskedő cég - mondta el Góczi István, a társaság ügyvezetője.
2010. június 17. csütörtök 08:15 - HírExtra
Az ügyvezető tájékoztatása szerint a mostani negyedévben az enyhén növekvő gázár és a devizaárfolyam változása a végfelhasználói árak emelkedését eredményezné. A végfelhasználói ár egyik eleme, azaz a gáz mint termék árának változása a rendszerhasználati díjakkal együtt mintegy 4,5 százalékos áremelést indokolna, a forint gyengülése pedig további 10 százalékponttal járulna hozzá az emeléshez.

Góczi István úgy véli, ha a jelenleg is alkalmazott szabályozási rendszert megváltoztatnák, akkor annak haszna akár az árak csökkenéséhez is vezetne. Az ügyvezető szerint a rendszerhasználati díjak felülvizsgálata, az olcsóbb gázforrásoknak a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók mennyiségébe történő "bekeverése", és egy új árfolyam biztosítási rendszer bevezetése hozzájárulhatna az árak csökkenéséhez.

A gázév július elsején kezdődik, és a következő év június 30-ig tart. A parlament a napokban fogadta el azt a törvénymódosítást, ami szerint a lakosságot és kis fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben befagyasztják a jelenleg érvényes árakat, és a maximális ár meghatározása az energiaügyekért felelős miniszter hatáskörébe kerül, azaz hatósági ár lesz.

Góczi István szerint a hatósági ár bevezetésével az egyetemes szolgáltató árképzésének felülvizsgálata és ellenőrzésének átalakítása szükséges. Az ügyvezető emlékeztetett arra: a földgáz végfelhasználói árában a gáz vételára, a rendszerhasználati díjak és a devizaárfolyam a meghatározók.

Míg az EMFESZ a legolcsóbb gázárat érvényesíti a lakossági eladásaiban, addig az egyetemes szolgáltatók a korábban drágábban vásárolt és tárolókba betárolt földgáz árát veszik alapul a végfelhasználói ár számításánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását