2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nyögve, de jövőre feláll az ország?

Jövőre lassú fellendülés indulhat a magyar gazdaságban, amely idén mély recesszión megy keresztül, a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán megjelent elemzése szerint.
2009. június 24. szerda 14:30 - HírExtra
Idén 6,1%-kal zsugorodik a magyar gazdaság, jósolja az OECD. A szervezet 2010-re is csökkenéssel számol, de már csak a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékos visszaesését valószínűsíti. Az export idén 17,3%-kal csökken. Jövőre 3%-osra mérséklődhet a visszaesés, míg a behozatal idén 21,6%-kal marad el a tavalyitól és 3,1%-kal csökken 2010-ben. A munkanélküliségi ráta várhatóan kétszámjegyű marad a vizsgált időszak végéig, sőt 2010-re még nő is az idén várhatóhoz képest: az idei évre 10,7 jövőre 11,7%-os rátát vár a szervezet.

A lakossági fogyasztás idén 6,9 százalékkal, jövőre 1,9 százalékkal csökken, az infláció idén 4,5 százalék, 2010-ben 4,1 százalék lehet. Az államháztartási hiány idén és jövőre is 4,2 százalék lesz, az OECD szerint.

Elemzésében a szervezet hangsúlyozza, hogy a fenntartható pénzügyi konszolidációt biztosító intézkedések kulcsfontosságúak a befektetői bizalom növelésében, és teret adnak a monetáris enyhítéshez. A mély recesszió miatt azonban a deficitcél elérését szolgáló további kiadáscsökkentés csak ronthat a helyzeten.

A döntéshozóknak ezért inkább a nominális kiadási célokhoz kellene ragaszkodniuk a bizalom emelése érdekében, és középtávon meg kell erősíteni az államháztartás kiadási szerkezetét. Ez utóbbi a közvetlen adóktól a közvetett adók felé történő elmozdulással együtt emelheti a magyar gazdaság növekedési teljesítőképességét, áll az OECD honlapján megjelent elemzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását