2024. május 6. - Ivett, Frida

A friss HIV fertőzés is kimutatható már

A standard HIV-tesztek nem mutatják ki a friss fertőződéseket, egy érzékenyebb teszt azonban képes erre is - számoltak be tanulmányukról amerikai kutatók.
2010. június 17. csütörtök 13:44 - HírExtra
A HIV-vel való fertőződést követő néhány napban a frissen fertőzött személy vérében kiugró számban van jelen a vírus, nagy a másoknak való átadás kockázata, ám a hagyományos, az ellenanyag kimutatásán alapuló tesztek ilyenkor még tévesen negatív eredményt mutatnak.

A vírus genetikai anyagát vizsgáló, nukleinsavteszt akár 12 nappal korábban kimutatja a fertőzöttséget, mint az ellenanyag mérésén alapuló módszer. Sheldon R. Morris, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa csoportjával 3100-nál több ember vérét vizsgálta meg mindkét típusú teszttel. Közülük 79 embert találtak fertőzöttnek a nukleinsavteszt segítségével, akik közül 15-nél az ellenanyagot kimutató gyorsteszt hamis negatív eredményt adott.

A kutatók eredményeikről az Annals of the Internal Medicine című szakfolyóirat (www.annals.org) e heti számában írnak részletesen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását