2024. április 19. - Emma

Queen-professzor újra a katedrán

A liverpooli John Moores Egyetem tiszteletbeli rektorának nevezték ki Brian Mayt, a Queen együttes gitárosát, aki a közelmúltban vette fel ismét tudományos pályafutása három évtizedre rocksztársággal megszakított fonalát.
2008. április 15. kedd 07:17 - Hírextra
A ceremóniára 500 meghívott jelenlétében került sor a liverpooli St. Georges Hallban. A kinevezést a korábbi brit kormányfő, Tony Blair neje, Cherie nyújtotta át a tudós zenésznek.

A hatvan esztendős May Londonban tanult asztrofizikát, ám a Queen kedvéért jó időre szögre akasztotta az akadémiai talárt. Csak 2007-ben védte meg csillagászati témában írt doktori disszertációját.

A kancellári kinevezést a méltatás szerint nemcsak csillagászati munkájáért nyerte el, hanem a tudomány közérthetővé tételéért való erőfeszítéseit is elismerték vele.

A közelmúltban jelent meg Sir Patrick Moore-ral és Chris Linott-tal közösen jegyzett Bang! The Complete History of the Universe (A világegyetem története) című könyve.

Egyetemi feladatai főként reprezentációsak lesznek: ő elnököl a végzősök ceremóniáin és ő képviseli az egyetemet bizonyos különleges alkalmakkor - sorolta a BBC hétfői jelentése.

A kinevezés átvételével kapcsolatban May elmondta, hogy büszkeséggel tölti el az új szerep, és mindenkit arra biztatott a saját példájával, hogy "senki sem lehet túl öreg a tanulás elkezdéséhez".

Michael Brown, az egyetem rektorhelyettese úgy fogalmazott, hogy az intézmény szellemiségének három kulcsszava: álom, terv, eredmény, "senki másban nem testesül meg olyan tökéletesen, mint az új rektorban".

"Miközben világszerte elismert zenész lett és az előadó művészetek pártfogója, sohasem veszítette szem elől az álmát, a csillagászat és a tudomány iránti szenvedélyét" - hangsúlyozta Brown.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását