2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szema: nem lesz így jó a főpolgármester-jelölés

A Szabad Emberek Magyarországért (Szema) párt szerint alkotmányellenes a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény azon szakasza, amely szerint főpolgármester-jelölt az lehet, akit a fővárosi választók két százaléka ajánlott, ezért indítványozza az Alkotmánybíróságnál a passzus törlését.
2010. június 16. szerda 16:07 - HírExtra
A párt szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez a rendelkezés sérti az Alkotmány két szakaszát is, amelyek kimondják: Magyarország biztosítja állampolgárai számára a teljes körű jog- és esélyegyenlőséget és az egyenlő választójogot.

Mint kifejtették, az általános jog- és esélyegyenlőséget azért sérti az általuk kifogásolt rendelkezés, mert a főpolgármester-jelölt ajánlására külön, a törvény logikájától eltérő, aránytalan szabályozást vezet be. Korábban Budapesten a választópolgárok fél százalékának ajánlása is elég volt a jelöltállításra, ez most két százalékra emelkedik, miközben a többi 100 ezer lakosúnál nagyobb településen csak egy százalékot ír elő.

A Szema szerint az egyenlő választójogot azért sérti a megsemmisítésre javasolt bekezdés, mert megalapozott alkotmányos vagy törvényi indoklás nélkül korlátozza a jelöltállítást. Ha "a kifogásolt bekezdés érvényben marad, úgy a főváros lakosságát a főpolgármester-választásnál hátrányos megkülönböztetés éri az egyéb települések népességével szemben" - írták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását