2024. április 29. - Péter

Parázs meccs, meglepetés spanyol vereség

Hatalmas meglepetést okozva Svájc legyőzte szerdán az Európa-bajnok Spanyolországot a H csoportban a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság első fordulójának utolsó mérkőzésén.
2010. június 16. szerda 18:09 - HírExtra
Ottmar Hitzfeld szövetségi kapitány alakulata szervezett védekezéssel hatástalanította az ibériaiak támadásait, s az 52. percben némi szerencsével Fernandes révén megszerezte a győztes gólt.

A svájciak 1-0-s sikere azt jelenti, hogy sorozatban ötödik világbajnoki mérkőzésükön nem kaptak gólt, mivel a 2006-os tornán úgy estek ki a nyolcaddöntőben 11-esekkel, hogy egyszer sem sikerült bevenni a kapujukat.

A vb egyik nagy esélyesének kikiáltott Spanyolország a statisztika szerint sok jóra ezek után nem számíthat, ugyanis még egyetlen olyan válogatott sem nyert vb-t, amely az első csoportmérkőzésén kikapott.

H csoport, 1. forduló:
Svájc-Spanyolország 1-0 (0-0)
-----------------------------
Durban, Moses Mabhida Stadion, 60 ezer néző, v.: Howard Webb (angol)
gólszerző: Fernandes (52.)
sárga lap: Grichting (30.), Ziegler (73.), Benaglio (91.), Yakin (94.)

Svájc:
------
Benaglio - Grichting, Senderos (von Bergen, 36.), Ziegler, Lichtsteiner - Barnetta (Eggimann, 92.), Inler, Huggel, Fernandes - Derdiyok (Yakin, 79.), Nkufo
Spanyolország:
--------------
Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Busquets (Torres, 61.) - Iniesta (Pedro, 77.), Xavi, Xabi Alonso, David Silva (Navas, 62.) - David Villa

II. félidő:
-----------
52. perc: Derdiyok kapott remek kiugratást, s bár kicsit hosszan tolta meg, a kifutó Casillas előtt ért a labdához, amely a kapusról a visszafutó Piquére pattant, s a gólvonal felé gurult, Fernandes pedig két méterről bepasszolta a kapuba. (0-1)

A svájciak jól megszervezték a védekezésüket, s ez az első negyedórában jól látszott, a spanyolok a rövidpasszos, kombinatív futballt erőltették, de igazi helyzetet csak a 20. perc után sikerült kialakítaniuk. Piqué azonban elhibázta a ziccert, két perccel később pedig már szabadrúgásból veszélyeztetett a rivális, de Casillas a helyén volt. A játék képe a szünetig nem változott, az Európa-bajnok gárda jóval többet birtokolta a labdát.

A második félidőben folytatódott a spanyolok szenvedése, ráadásul egy nagyszerű kiugratás után - némi szerencsével - Svájc a vezetést is megszerezte. Az Eb-győztes alakulat - amely legutóbbi 28 mérkőzéséből 27-et megnyert - hatalmas erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, de ellenfele tökéletesen működő védelmét nem tudta feltörni. A találkozó összképe alapján a taktikai szempontból fantasztikusan teljesítő svájciak megérdemelt győzelmet arattak a kevés helyzetet kialakító és azokat is elpuskázó Spanyolország ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását