2022. november 30. - András, Andor

A hatósági áras energiáról szavaz ma a Ház

Ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának, ha az Országgyűlés ma elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. A parlament dönthet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tisztségviselőit jelölő bizottságról és a fideszes kezdeményezésre rögzíthetik, hogy az alkotmánybírákat nyolctagú bizottság jelöli.
2010. június 14. hétfő 08:22 - HírExtra
Zárószavazás lesz a többek között az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozattervezetről, az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Ha az Országgyűlés hozzájárul a házszabálytól eltéréshez, akkor hétfőn az általános és a részletes vita mellett dönthetnek is a fideszes Rogán Antal által benyújtott, a földgázellátásról szóló törvény, valamint a villamos energiáról szóló törvény módosításáról. Az előterjesztés szerint ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának: az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg.

Szavazhatnak a fideszes Mátrai Márta által kezdeményezett, az alkotmány, valamint ezzel összefüggésben az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításáról szóló javaslatokról, amelyek szerint nyolctagú, kormánypárti többségű parlamenti bizottság jelöli a jövőben az alkotmánybírákat. A hatályos szabályok szerint az Alkotmánybíróság tagjaira frakciók egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot.

Az ellenzék tiltakozása ellenére az alkotmánymódosítás törölné az alaptörvényből azt a rendelkezést, hogy az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.
Ugyancsak dönthetnek az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról. Az ÁSZ elnökjelöltjévé, illetve alelnökjelöltjévé az előterjesztés szerint az válik, aki a nyolc tagból álló, kormánypárti többségű bizottságban legalább öt tag támogatását megkapja. A jelölőbizottságnak várhatóan a tagjait is megválasztják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását