2024. április 29. - Péter

Nincs újabb árhullám a Sajón

Nincs utánpótlása a Sajón levonuló árhullámnak, a folyó teljes magyarországi szakaszán apad, miként a szlovákiai vízgyűjtő területein is, ezért nem is fenyegeti ismételt árhullám az árvíz sújtotta településeket - jelentette ki Ódor Ferenc (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke vasárnap megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján Miskolcon, cáfolva az ezzel ellentétes értelmű híreket.
2010. június 13. vasárnap 19:20 - HírExtra
Fogalmazása szerint mind a Sajón, mind a Hernádon, mind pedig a Bódván levonulóban van már az ár, amelynek nincs utánpótlása, annak ellenére sem, hogy helyenként záporokat és zivatarokat prognosztizált a meteorológiai intézet.

Mint mondta: az esetleges újabb árhullámról szóló hír sokakban pánikot keltett.
Ódor Ferenc - utalva Rácz Miklósnak, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) igazgatójának levelére - azt mondta: egyelőre nem bontják el a folyók árvíze miatt emelt ideiglenes védműveket, mert "hektikus az időjárás. "De nem baj, ha egy-két hetet várunk ezzel" - tette hozzá.

Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: választókerületében - ide tartozik az árvízzel leginkább sújtott Felsőzsolca - a kárfelmérésen, a fertőtlenítésen, a takarításon van már a hangsúly, "a nem valós helyzetről" szóló információk azonban sokakat elbizonytalanítottak.

Ő is azt mondta: nem jön újabb árhullám, és ezt az árvízzel érintett települések lakóival is tudatják hangosbemondóval.

Ódor Ferenc az Ékövizig adataira hivatkozva azt mondta: a Sajó vízállása a magyar-szlovák határ térségében, Sajópüspökinél jelenleg 153 centiméter, az első fokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez 200 centiméternek kellene lennie.

Az elmúlt heti nagy árvízkor a vízmérce itt 416 centimétert mutatott, "ürül, apad a folyó" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását