2024. május 14. - Bonifác

22 film versenyez az Arany Medvéért

Holnap nyitja kapuit a Berlinale, Európa egyik legrangosabb filmfesztiválja, ahová az idén 4921 film jelentkezett részvételre. A mintegy 400 alkotást bemutató eseményen 52 országból, köztük Magyarországról is láthatunk filmeket.
2007. február 7. szerda 13:27 - Hírextra
A világhírű magyar filmrendező, Mészáros Márta régi ismerősként tér vissza a csütörtökön kezdődő, immár 57. Berlini Filmfesztiválra - írja a kultúra.hu.  A nemzetközi filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjének számító fesztiválon ugyanis a Kossuth-díjas filmrendező 1975-ben elnyerte a fődíjat, az Arany Medvét Örökbefogadás című filmjével. Az pedig már a fesztivál előestéjén nyílt titokként keringett, hogy Mészáros Márta újabb kitüntetésben részesül: életműve elismeréseként ismét az egyik fő díjban, mégpedig a Berlinale Kamera-díjában részesül.
 
A fesztivál intendánsa, azaz igazgatója, a hazai és nemzetközi filmvilágban hosszú idő óta nagy tekintélynek örvendő Dieter Kosslick már korábban beszámolt arról, hogy a bemutatásra kerülő filmek közül csaknem száz világpremiernek számít, míg a rendezvény fő díjáért, az Arany Medvéért huszonkét film vetélkedik, köztük azonban mindössze kettő német nyelvű.
 
Piaf életével nyitnak
 
A német főváros egyik leghíresebb terén, a Potsdamer Platzon lévő Berlinale Palotában a fesztivált Olivier Dahan francia rendező az 1963-ban elhunyt Edith Piaf világhírű sanzonénekes életéről szóló La Vie en Rose című filmje nyitja meg, míg a zárófilm az ugyancsak francia, a Magyarországon mindenekelőtt a Nyolc nő című filmjével "befutott" Francois Ozon Angel című alkotása lesz.
A zsűri elnöke Paul SChrader amerikai rendező, aki Magyarországon egyebek között az Amerikai dzsigoló című filmjéről ismert. Schrader The Walker című, legújabb filmjét versenyen kívül mutatják be, a főszerepben Humphrey Bogart egykori feleségével, a még mai is gyönyörű Lauren Bacall-lal. Kosslick szerint azért esett a választás Schraderre, mert a Taxisofőr forgatókönyv írója és az Amerikai dzsigoló rendezője a filmvilág "egyik legintellektuálisabb személyisége".
 
A részt vevő sztárok többsége - köztük számos Oscar-díjas rendező és színész - már megérkezett a német fővárosba. A fesztivál vendégei között lesz egyebek között Clint Eastwood, Robert de Niro, Ben Kingsley, Matt Damon, Sharon Stone, Lauren Bacall vagy épp Cate Blanchet, Hanna Schygulla és Jacques Rivette.
 
Mészáros Márta elismerése mellett egy másik díj sorsa már ugyancsak a fesztivál megnyitója előtt eldőlt: életművéért szintén a fesztivál fő díjával tüntetik ki Arthur Penn a 84 éves amerikai rendezőt, Arthur Penn-t, egyebek között a Bonnie és Clyde rendezőjét.
 
Franciák versenyeznek franciákkal
 
Szakértők szerint a filmek között mindenekelőtt amerikai és francia vetélkedés várható, Francois Ozon Angel című filmjét, illetve Clint Estwood Levelek Ivo Jimából című, második világháborús drámáját már előre az esélyesek között említik. De a legnagyobb érdeklődéssel várt filmek között van a "The Good Shepherd" Robert De Niro rendezésében és Matt Damonnal a főszerepben, továbbá a The Good German című, a háború utáni Németországban játszódó, egy német nő és két amerikai tiszt kapcsolatát bemutató alkotás, vagy a Bodertown című, az amerikai-mexikói határon játszódó, páratlanul izgalmasnak beharangozott krimi, a főszerepben Jennifer Lopezzel és Antonio Banderassal, és nem utolsósorban az Irina Palm című film, főszerepben Marianne Faitfull-lal és az egyik mellékszerepben Gryllus Dorkával.
 
Az idei fesztiválon mindössze két német nyelvű film vesz részt a versenyben. Az egyik a Kóbor szellemek alkotójának, Christian Petzoldnak Yella című filmje, míg a másik Stefan Ruzowitzky osztrák rendező Die Fa:elscher című alkotása.
 
Ami Magyarországot illeti, a fesztivál versenyprogramjába egyebek között meghívást kapott Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című animációs filmetűdje, amely 1959. március 21-én történteket idézi fel, azt a napot, amelyen - alig néhány nappal 18. születésnapja után - kivégezték a 16 évesen elítélt Mansfeld Pétert. A filmben szóról-szóra elhangzik az ítélet végrehajtását dokumentáló jegyzőkönyv.
 
A berlini filmfesztiválon ugyanakkor számos más magyar alkotás is jelen lesz: a Panoráma szekcióban mutatják be Bogdán Árpád Boldog új élet és Esztergályos Károly Férfiakt című alkotását.
A Berlinalén lesz a nemzetközi premierje Bollók Csaba Iszka utazása című, a magyar Filmszemlén a legjobb játékfilmnek járó díjjal kitüntetett alkotásának: a Berlinale Generation elnevezésű versenyprogramjában szerepel, Közép-Európából egyedül.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását