2024. május 2. - Zsigmond

Moziban lesz a Chicago című musical premiere

Különleges helyszínen, az évek óta zárva tartó budapesti Atrium moziban mutatja be John Kander és Fred Ebb Chicago című musicaljét Zsótér Sándor rendezésében a HOPPart Társulat június 20-án.
2010. június 12. szombat 09:33 - HírExtra
Zsótér Sándor az MTI-nek elmondta: a HOPPart Társulat tagjai 2007-ben végeztek a színművészeti egyetemen.

"Amikor tanítottam őket, viccesen szóba került már a Chicago, és amikor most felvetődött, hogy dolgozzunk együtt, erre a darabra szólt a felkérés" - jegyezte meg a Kossuth-díjas rendező.

Az utóbbi időben több zenés művet - operát és operettet - is színpadra állító Zsótér Sándor úgy vélte, a musical divatos műfaj lett Magyarországon, de a színházak általában nem veszik figyelembe, hogy lehetetlen az amerikai előadásokkal versenyezni. "Ez egy kicsit összetettebb műfaj. Gyerekes ez Magyarországon: van, aki tudja jól csinálni, de sokszor kínos utánzásba fullad a dolog" - fogalmazott.

A zenés színész osztály tagjaiból alakult kis független társulat kilenc fővel adja elő a világszerte ismert Broadway-musicalt. "Azt hiszem, ilyenre senki nem vállalkozott még: azon kívül, hogy a szerepüket játsszák, énekelnek és táncolnak, emellett a színészek alkotják a zenekart is" - hívta fel a figyelmet a rendező.

Mint hozzátette, az eredeti musical jóval nagyobb létszámú zenekarra íródott, az "irgalmatlan nehéz zenét" tartalmazó vastag kottát két zeneszerző, Matkó Tamás és Kákonyi Árpád segített az együttesre alakítani.

Az amerikai szesztilalom idején játszódó produkciót alapvetően meghatározza, hogy a helyszín "maga a harmincas évek", a HOPPart kedvéért ideiglenesen megnyíló Atrium mozi lesz, amelynek előcsarnoka és nézőtere egyaránt játszóhelyként szolgál majd - árulta el Zsótér Sándor.

Megjegyezte, hogy a gyilkos nőkről szóló musical megtörtént esetek alapján íródott, "gonosz, szarkasztikus és ironikus darab", amely a musicalek világához képest jóval csípősebb.

Nem követi a hagyományokat a szereposztás sem: a két központi nőalakot, Roxie-t és Velmát Mátyássy Bence és Friedenthal Zoltán játssza a HOPPart produkciójában. Zsótér Sándor rajzfilmszerű világot álmodott az Atrium moziba: "Megpróbálok olyan elemekkel dolgozni, mint a rajzfilmfigurák, akik nagyon valóságosak, hitelesek, de nem akarnak ebből életszerű történetet kreálni. Ez egy attrakció" - beszélt koncepciójáról a rendező.

A Bánfalvi Eszter, Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Mátyássy Bence, Polgár Csaba, Radnay Csilla, Roszik Hella és Vári-Kovács Péter által játszott előadás díszletét Ambrus Mária, a jelmezeket Benedek Mari tervezte; a koreográfia Horváth Csaba munkája.
A Chicago a premier után június 21-én és 22-én látható az Atrium moziban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását