2024. április 19. - Emma

Román kultúra minden mennyiségben

Rendkívül elégedett a tavaly decemberben nyílt szegedi fiókintézet eddigi munkájával - mondta Armanca Brandusa, a Budapesti Román Kulturális Intézet vezetője szombaton, a Román Kulturális Intézet Napján tartott sajtótájékoztatóján.
2008. szeptember 20. szombat 15:34 - Hírextra
Hozzátette: a szegedi kirendeltségnek egyre több feladatot szánnak, ennek keretében készül például egy produkció a Szegedi Nemzeti Színházzal karöltve. Vezetőjével, Gyüdi Sándorral már tárgyaltak a román szakemberek az együttműködésről. Ennek keretében Csehov Hatos számú kórterem című előadása érkezik a nagyváradi román társulat előadásában Szegedre még ebben az évben. Ezt követően pedig remélhetően rendszeressé válik majd a közös munka, és évente legalább két darabot, jövőre például egy román operát is bemutatnak Szegeden - tette hozzá Armanca Brandusa.

A további  programokról szólva elhangzott: a havi rendszerességgel jelentkező filmklub továbbra is támogatja azt az oktató-nevelő munkát, amelyet már sikerült kialakítani. Ezeken a vetítéseken a fiatal generációt és a neves filmrendezőket is felvonultatják.    

Fontos a romániai művészek alkotásainak bemutatása is, a következő kiállító egy temesvári fiatal festőművész lesz.

Decemberben az intézmény felavatásának egyéves fennállását az eltelt évet bemutató fotókiállítással, illetve koncertekkel ünneplik majd.

A szegedi egyetemi hallgatók is kértek lehetőséget a bemutatkozásra a Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetében, ahová egy művészeti konferenciát szerveztek, és egy tárlaton alkotásaikat is láthatják majd az érdeklődők. Tehát az év hátralevő része is programokban bővelkedik - tette hozzá a vezető.

Szombaton egyébként, a Román Kulturális Intézet napján egész nap koncertek, filmvetítés, kiállítás, hagyományos román ételek és borok kóstolója várja a résztvevőket a belvárosban .
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását