2024. május 5. - Györgyi

Zöld utat adnak a szocik

Eldőlt, hogy jövő hétfőn megszavazza az Országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett népszavazásról szóló határozatot. Az MSZP országos elnöksége ugyanis így döntött kedd délutáni ülésén - mondta el a Független Hírügynökségnek a nagyobbik kormánypárt szóviv
2007. december 11. kedd 21:53 - Hírextra
Nyakó István hangsúlyozta: az MSZP azért döntött a határozat támogatása mellett, mert a kormánypárt tiszteli az olyan jogállami intézményeket, mint a referendum. A szóvivő ugyanakkor leszögezte: az MSZP álláspontja szerint a népszavazás Orbán Viktor hatalmi kisérlete, amely nem tiszteli a jogállami intézményeket.

Nyakó úgy véli: a Fidesz vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj eltörlését célzó kezdeményezése már most elbukott, hiszen a népszavazás eredménye nem akadályozhatja meg a reformfolyamatot. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy az egészségbiztosítási törvény kedden elfogadott módosításai ráadául lehetővé teszik a pénztárak számára, hogy átvállalják a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, így ez a két kérdés okafogyott.

Ha a parlament a jövő hétfőn, azaz december 17-én döntést hoz, a határozati javaslatot nyolc napon belül meg lehet támadni az Alkotmánybíróságnál. Sólyom László államfő addig nem írhatja ki a népszavazást, ameddig ez a határidő nem telik le. Ha a határozatot megtámadják az Alkotmánybíróság előtt, akkor a testület soron kívül határoz a beadványról, illetve beadványokról. Ezt követően 15 napon belül hirdeti ki a köztársasági elnök a referendum dátumát, amely a kihirdetéstől számított 43 nap után, de legkésőbb 90 napon belül lehet.

Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy Sólyom László idén már nem írhatja ki a népszavazás időpontját. Hogy melyik dátum a legreálisabb, az attól függ, hogy fordul-e valaki az Alkotmánybírósághoz, illetve a testület elutasítja, vagy helyben hagyja-e a kifogást.

A Fidesz szerint a szocialisták egy éven keresztül nemtelen eszközökkel akadályozták a népakarat érvényesülését, antidemokratikus módon éltek vissza mindenféle eszközzel - mondta a Független Hírügynökségnek Szijjártó Péter, a párt szóvivője. Hangsúlyozta: az ország régen túl lehetne már a referendumon, rég eldönthette volna, hogy nem kell vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását