2024. április 25. - Márk

Az őssejtek "ébresztése"

Bakteriális fertőzés után a gamma-interferon ébreszti fel a csontvelőben lévő vérképző őssejteket, hogy segítsenek az immunrendszer aktiválásában - állapították meg amerikai kutatók egérkísérleteikben.
2010. június 9. szerda 19:20 - HírExtra
A Nature tudományos magazin legfrissebb számában, június 10-én jelenik az amerikai Baylor College of Medicine kutatóinak tanulmánya, melyben arra adnak magyarázatot, hogy milyen mechanizmus segíti az immunsejtek termelődését egy bakteriális fertőzés után.

Amint azt az Eurekalert tudományos portál (http://www.eurekalert.org) ismerteti, Margaret Goodell kutatásvezető és csoportja állatkísérletekben tanulmányozta a vérképző őssejtek viselkedését baktériumokkal való fertőzés után.

A test vérképző (hematopoetikus) őssejtjei túlnyomórészt alvó állapotban vannak a csontvelőben, csak néhányuk termel a szervezet számára új vérsejteket. Amikor azonban baktériumok hatolnak be a testbe, felébrednek ezek az őssejtek, és immunsejteket hoznak létre a betolakodó idegenek elleni küzdelemre. A kutatók megállapítása szerint a gamma-interferon elnevezésű fehérje a "harsonás", amely felébreszti a csatához a vérképző őssejteket.

Azt korábban is tudták a szakemberek, hogy a gamma-interferon fontos szerepet játszik a bakteriális fertőzésekben, ám a folyamat lépéseit, benne a vérképző őssejtek feladatát nem ismerték. A mostani kísérletekben Mycobacterium avium baktériumtörzzsel fertőztek meg egereket, majd megvizsgálták vérképző őssejtjeik aktivitását. Kiderült, hogy a gamma-interferon nem csupán aktiválta az őssejteket a fertőzés során, de szabályozta is azok működését a fertőzéstől mentes időkben.

Mint Katherine Y. King, a tanulmány egyik szerzője kifejtette, főként a krónikus fertőzések - például a tuberkulózis - esetében fordul elő, hogy a páciensek csontveleje nem képes már elegendő új vérsejtet termelni, ennek okaira is választ adnak megállapításaik. Reményeik szerint a későbbiekben terápiás eljárások kidolgozását is segítik eredményeik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását