2024. május 16. - Mózes, Botond

A Jobbik nem szavazta meg a "három csapást"

A Jobbik azért nem szavazta meg a "három csapást" tartalmazó büntető törvénykönyv (Btk.) módosítást a parlamentben, mert a kormány a változtatásokhoz hozzárendelte a nemzetiszocialista és a kommunista bűnök tagadására vonatkozó rendelkezést is, amit a párt a szólásszabadság korlátozásának tart - közölte a Jobbik országgyűlési képviselője szerdán az MTI-vel.
2010. június 9. szerda 17:09 - HírExtra
Az Országgyűlés kedden 253 igen, 61 nem szavazattal és 45 tartózkodás mellett fogadta el a Btk. módosítását, amely többek között bevezeti a "három csapás" néven ismertté vált rendelkezést, visszaállítja "a középmértékes büntetést". A törvénymódosítás "a bűnhalmazatban lévő legsúlyosabb bűncselekmény" büntetési tételének felső határát a kétszeresére emelte, ha azok közül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekmény.

További szigorítást jelent, hogy ha a büntetési tétel így felemelt felső határa a húsz évet meghaladja, vagy a halmazatban lévő bűncselekmények közül a törvény szerint valamelyikre életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, az elkövetőre életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni.

A jogszabály változása után ezentúl a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetik majd.

Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: pártja határozottan támogatja az erőszakos bűncselekmények elleni szigorúbb fellépést, hiszen a Jobbik azt először a Magyar Gárda 2008. októberi, olaszliszkai rendezvényén hirdette meg, ezt a javaslatot később a Fidesz is átvette.

Az erőszakos bűncselekmények sokszori elkövetése és az ideológiai, szabad véleménynyilvánításról szóló kérdések teljesen eltérnek egymástól, így a Jobbik nem tudta támogatni az összevont szavazást - fejtette ki a politikus.

Hozzátette: a "szólásszabadság elkötelezett híveként nem mondhatunk igent egyetlen szájzártörvényre sem".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását