2024. április 19. - Emma

Az MSZP tiltakozik az akcióterv ellen

Az MSZP országos elnöksége tiltakozik az ellen, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett akcióterv lépései kapcsán a kormány a kisjövedelműekkel fizetesse meg a gazdagok kedvezményezésének árát.
2010. június 9. szerda 17:20 - HírExtra
A szocialisták elnöke több tételt is említett, de ezek közül külön kiemelte, hogy a minimálbér adómentessége és az adójóváírás megszüntetésével, illetve a felső adókulcs eltörlésével számításaik szerint 300 milliárd forint kerül a kisjövedelműektől a gazdagokhoz.

Kijelentette, hogy a havi 240 ezer forint alatt keresők átlagosan havonta 10-14 ezer forinttal kapnak majd kevesebbet, míg a minimálbéresek elveszítik jövedelműk egyhatodát. Elmondta, hogy a munkavállalók kétharmada 240 ezer forint alatt keres. Hozzátette, hogy a felső kulcs eltörlése csak a munkavállalók 10 százalékát érinti, de aki 1 millió forintot keres havonta, az 140, míg aki 2 millió forintot, az 340 ezer forinttal kap majd többet.

Megjegyezte, hogy idén február 9-én egy televíziós nyilatkozatában Orbán Viktor arról beszélt, hogy nem lehet csak egy adókulcsot alkalmazni.

Az örökösödési terhek eltörléséről megjegyezte, hogy a hatályos törvények szerint jelenleg egyenesági örökösönként húszmillió forintos összegig már most sem kell illetéket fizetni. Példaként azt mondta, ha valakitől a házastársa és két gyermeke hatvanmillió forintot örököl, azért nem kell fizetni.

A most javasolt intézkedés a nagy vagyonnal rendelkezőknek kedvez. Közölte, hogy Európában jelenleg csak két országban nincs örökösödési adó, "mindenütt máshol elképzelhetetlen, hogy a milliárdosok gyermekei öröklik szüleik teljes vagyonát (...) abból egy árva fillér nem jut a közkasszába".
Az állami vállalatok 15 százalékos bértömegcsökkentését úgy magyarázta, hogy "15 százaléknyi postást, vasutast és buszsofőrt kell elküldeni", mert az állami vállalatoknál ők is dolgoznak, nem csak a vezetők.

A hatvan napon túli végkielégítések 98 százalékos kulccsal való megadóztatásáról azt mondta, így egy akár 30 éves munkaviszonnyal rendelkező köztisztviselő is csak kéthavi végkielégítést kap. Hozzátette, hogy az előző kormány felállította a közszféra vezetői bérplafonját és korlátozta a vezetői végkielégítéseket és juttatásokat. Meglátása szerint ezért ez az intézkedés a vezetői szint alatt dolgozókra, "a titkárnőre és a kishivatalnokra" vonatkozik.

A Fidesz korábbi ígéretei kapcsán, amelyek meglátásuk szerint nem szerepelnek a javaslatban azt mondta, nem sürgetnek osztogatást, de már most látszik, hogy az egészségügy nem kap több százmilliárdot, július 1-jétől nem lesz radikális adócsökkentés és nem jutnak több pénzhez az önkormányzatok.

Kitért arra is, hogy az MSZP támogatja a kilakoltatási moratórium év végéig történő meghosszabbítását. Egyetértenek azzal, hogy a bankszférának több terhet kell vállalnia, de feltételként szabják támogatásukhoz, hogy ezt a bankok nem terhelhetik a hitelesekre.
Jónak tartják az állami kiadások csökkentését, illetve azt, hogy tárgyalásokat kell kezdeni az energiaszolgáltatókkal egy jobb árképlet kialakításáról. Utóbbiról azt mondta, hogy amit most megspórolnak, nem szabad majd duplán kifizettetni a következő energiaár-emelésnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását