2024. április 26. - Ervin

Harc a Gombáért

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) elfogadhatatlannak tartja, hogy a civilek bevonása nélkül döntsenek a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéri Gomba felújításáról - közölte Csizmadia László, a CÖF alapító szóvivője az MTI-vel.
2010. június 8. kedd 11:52 - HírExtra
A Móricz Zsigmond körtér sorsa nem "helyi ügy", hanem az egész főváros, és ezáltal az ország ügye is. Ez is indokolja, hogy erről a beruházásról ne "fél kézzel", és a civilek bevonása nélkül döntsenek - emelte ki az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint kifejtette: nem lehet "kipipálni" a civil részvételt azzal, hogy egy részletkérdésről formálisan megkérdezik a lakosságot, és minden egyébről a kerületi vezetés dönt. Magyar, budapesti és XI. kerületi polgárként tiltakozunk ez ellen a jól ismert eljárás ellen - szögezte le.

Csizmadia László szerint a terveztetés megrendelése előtt ténylegesen, és nemcsak formálisan, fel kellett volna tárni az érintett polgárok álláspontját és valós szükségleteit. Ehelyett éppen a legfontosabb civil kompetenciába tartozó kérdésből, a szolgáltatási funkciók meghatározásából kimaradt a lakosság.

A Gomba tervpályázatát kiírták, anélkül, hogy precízen meghatározták volna az épület szolgáltatási funkcióit. A megvalósíthatósági terveket - újabb pénzért - feltehetőleg át kell majd dolgoztatni - mutatott rá.

Kitért arra is, előrelátható volt, hogy az amúgy is zajos körtérre a lakosság nem kíván sörözőt, éttermet, az ehhez kapcsolódó kellemetlen mellékhatásokkal. Hibás az az elgondolás is, amely szerint az önkormányzatnak éppen a Gombában lenne égető szüksége egy kiállító- és rendezvényteremre, ki tudja, milyen magas bérleti díj fejében. A parkolás a környéken szinte lehetetlen, ezek a funkciók más területen sokkal jobban megvalósíthatók - sorolta a kifogásokat. Hozzátette: nem világos a két versenyző terv ár és értékének összehasonlítása, különös tekintettel a felhasználandó építési anyagokra.

Molnár Gyula polgármester március végén jelentette be: várják az újbudai polgárok véleményét a Móricz Zsigmond körtérnél található Gomba felújításáról. A szavazást elindító szocialista polgármestert a helyszínen már akkor civil demonstrálók fogadták.

A polgármester annak idején azt mondta, hogy a körtéri Gomba épületének felújítása kapcsán két tervre lehet szavazni április 30-ig. Az önkormányzat a szavazatokat figyelembe véve hozza meg döntését májusban.

Az akkori háttéranyag szerint az egyik javaslat - az Üvegharang nevet viselő terv - megvalósításakor a belső udvart üveggel lefednék, s elsősorban vendéglátó, kulturális funkciót töltene be az ingatlan. A másik javaslat - a Svájci Bicska - szerint mozgatható üvegfalakat helyeznének a tetőszerkezet alá és oszlopai közé, így fedett-nyitott teraszok jöhetnének létre a Gombánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

fore
2010. június 8. 14:36
a körtéren nőttem fel, a 'gomba' életem egy része, nem szeretnék újabb multi-giccset látni a helyén, van abból sajnos épp elég.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását