2024. május 2. - Zsigmond

Még nem akarnak tisztújítást a szocialisták

Tucatnyi szocialista politikus levélben fordul a párt kongresszusi küldötteihez azt javasolva: az MSZP vigye végig az országgyűlési ciklust, a hátralévő hónapokban dolgozzon ki karakteres és érvényes baloldali válaszokat a nehéz szociális, gazdasági helyzetre, és csak a választások után tartson tisztújítást.
2009. július 1. szerda 20:10 - HírExtra
Az MTI birtokába került dokumentumban szocialista politikusok - több parlamenti képviselői is - a pártegység megerősítését, és konzultációt szorgalmaznak.

A magukat "belgáknak" nevező levélírók között van Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság elnöke, Hajdu László 15. kerületi polgármester, Molnár Gyula Újbuda polgármestere, Tóth József 13. kerületi polgármester, Alexa György, Gy. Németh Erzsébet, Juhászné Lévai Katalin, Vitányi Iván, Bókay Endre, Halmay Gáborné, Kárpáti Tibor, Dér Zsuzsanna, Schiffer János és Szabó Gyula MSZP-s képviselők.

Az MTI-nek Kökény Mihány és Schiffer János is megerősítette, hogy a levél a kongresszusi küldöttekhez kerül.

A dokumentum arra hívja fel a figyelmet: a kongresszust megelőző kicsinyes viták közepette elsikkadni látszik a lényeg, az, hogy a szocialistáknak feladatunk van: meg kell állítaniuk a gazdasági válságot, és szembe kell szállniuk a társadalmi békét súlyosan veszélyeztető pártokkal, mozgalmakkal.

A levél szerint az MSZP kipróbált derékhadát, az egyéni körzeteket nyert országgyűlési képviselőket, a sikeres polgármestereket, önkormányzati politikusokat, és mindenekelőtt, az alapszervezetekben dolgozó tagságot, a párt többségét nem érintik meg az elmúlt időszak személyi vitái, és most várnak a hívó szóra, készek a közös cselekvésre. "Egymást keresik a különféle platformokba, munkacsoportokba tömörült szocialisták, hogy ismét megmutathassák, amire már többször képesek voltak: összefogni, összekapaszkodni, és kivezetni a Magyar Szocialista Pártot, a magyar baloldalt a jelenlegi nehéz helyzetéből" - áll a levélben.

Véleményük szerint azonnal neki kell látni a feladatoknak, nem pedig politikai tartalom nélküli személyi kérdésekkel foglalkozni.

"A baloldali eszmék, a különböző platformok vitájában lehetünk eltérő véleményen, lehetünk "vallonok" vagy "flamandok". Közösségünk szolgálatában azonban csak országukat egybetartani akaró belgákként viselkedhetünk. Ezért mi - ha úgy tetszik "a belgák" - azok vagyunk, akik a most kibontakozott konfliktusban középen állunk és egyetlen fontos dolgot látunk magunk előtt: a pártegység megerősítését, és egy baloldali program mielőbbi kidolgozását" - olvasható a dokumentumban.

A levélírók szerint ők is vitáznak közös múltról, a baloldal általuk is szükségesnek tartott megújításának módszereiről, abban viszont egyetértenek, hogy "az ifjúsági köntösbe öltözött hatalmi technokraták és szervezetfoglaló, tisztújítási matematikusok nem tudják megmenteni a politikai baloldalt".

Úgy látják: nem válhat elfogadott módszerré a rossz alkuk megkötése, vagy a küldöttek nevét tartalmazó "excel-táblák" összeadása.

"A megújulás, a választók bizalmának visszaszerzése csak mindnyájunk összefogásával, közös érdekeink iránti alázattal, szövetségünk megerősítésével lehetséges. Valódi hibáink feltárása mellett eredményeink számbavétele is szükséges. Valamint az is meggyőződésünk, hogy felelősségünk mértékét nem az határozza meg, hogy melyikünk határolódik el gyorsabban a múlttól" - írták a levélben.

Az aláírók az MSZP helyzetének javítása érdekében azt tartják a legfontosabbnak, hogy a kongresszus személyi kérdések helyett folytasson politikai vitát a ciklus utolsó évének teendőiről, kezdje meg a programalkotást, és a jövő évi választásra való felkészülést valamint készítse elő a következő kongresszust, amelyen a párt megnevezi miniszterelnök-jelöltjét, és jóváhagyja országos listáját.

A politikusok hangsúlyozták: mindenekelőtt egy olyan konzultációra van szükség, amely lehetővé teszi a párbeszédet valamennyi oldal képviselői között, és bevonja a baloldali politika meghatározásába azt a hallgatag többséget is, amelyik intézményesen ma nem vesz részt benne.

"Nem kikiabálva a gondokat, hanem egymással megosztva. Nem nyilatkozatokkal, hanem mindennapi munkával. Nem hagyhatjuk, hogy a párt jövőjét meghatározó kérdésekből továbbra is kihagyják a csendes többséget, a helyben sikeres és hiteles tagságot, politikusokat" - közölték.

Kinyilvánították azt is: "a belgák", a nyilatkozat aláírói hiszik, hogy a MSZP politikusai és tagsága között ott vannak azok, akik eddig is hitelesen képviselték a szociáldemokrata értékeket, és a jövőben is ezt teszik. Meggyőződésük, hogy a párton belül lényegesen többen vannak azok, akik egyetértenek állásfoglalásukkal, mint ahányan aláírták a dokumentumot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. július 1. 20:28
Én ennek örülök.
A választások után már olyan tisztújítás lesz náluk is, mint az EU választások után a szadesznél...

Úgyhogy: Hajrá elvtársak! Kitartás! ...:-)))))))
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását