2024. március 29. - Auguszta

Megafesztivál a Gödörben

Az euro-mediterrán térség tizenkét országának 45 zenészét látja vendégül Budapest az EuroMed Music Festival keretében, amelynek világzenei koncertjeit három napon át, keddtől csütörtökig élvezheti a közönség a Gödör Klub teraszán.
2010. június 7. hétfő 21:27 - HírExtra
A szervezők tájékoztatása szerint a 2007 és 2009 után idén harmadik alkalommal megrendezett fesztiválnak három közép-kelet-európai város ad otthont: Budapest mellett Belgrád és Katowice, ahol szerdán, illetve pénteken indul a koncertek sora.

Idén kilenc magyar zenész mellett Tunézia, Egyiptom, Olaszország, Törökország, Izrael, Spanyolország, Belgium, Finnország, Portugália, Szerbia és Lengyelország muzsikusai vesznek részt a fesztiválon.

A fellépő zenészek összesen 5 napot töltenek Budapesten, hogy ez idő alatt a legkülönbözőbb tradicionális és modern zenei műfajokban szerzett tapasztalataikat megosszák egymással. Egy-egy zenész egyedi játékát, valamint az arab, a zsidó, az afrikai, a balkáni és a dzsesszzene sajátos elemeit felhasználva kilenc új világzenei produkciót mutatnak be a háromnapos ingyenes fesztiválon a Gödör Klub nyitott teraszán.

A budapesti közönségnek első alkalommal lesz lehetősége arra, hogy meghallgassa például az egyedi hangú, Belgiumban élő énekesnő, Minata Traoré és az orientalista, valamint a dzsessz zenében egyszerre jártas tunéziai hegedűs, Júszef Háddzs találkozását, de tanúja lehet a világhírű portugál Rao Kyao és a török lantos, Mehmet Polat közös, a távol-keletet, a fadót és a török népzenét összekötő útkeresésének. Az izraeli virtuóz lantos Szamír Mahúl, a neves szerb bőgőssel, Vasilic Nenaddal és az Európa-szerte elismert magyar ütőhangszeres művésszel, Horváth Kornéllal készít közös produkciót, a modern felfogású flamencoénekes, Paloma Povedano pedig a tunéziai kanunjátékos Daly Trikivel együtt lép fel.

A szervezők szándéka szerint az új, közös kompozíciók az európai identitás sokszínűségét közvetítik majd, szolgálják a különböző kortárs zenei műfajok gazdagodását, bemutatják, hogy a zene milyen fontos szerepet tölthet be a kultúrák közötti kommunikációban, illetve azt, hogy a különböző kultúrák találkozása hogyan teremthet új, egyetemes értékeket.

Az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának támogatásával megrendezett EuroMed Music Festival idén bekerült az UNESCO által 2010-re meghirdetett Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve programsorozatába is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását