2024. május 16. - Mózes, Botond

Ezt hozta Kósa

Az MSZP a költségvetési, illetve a nemzetbiztonsági bizottság összehívását is indítványozta hétfőn az Országgyűlésben azért, hogy kiderüljön történt-e az elmúlt napokban forint elleni spekuláció és támadás. Az ellenzéki pártok több kérdést is feltettek a kormánynak a magyar gazdaság helyzetéről, a Kósa Lajos-féle "államcsőd" kifejezés tartalmáról.
2010. június 7. hétfő 18:51 - HírExtra
A kormány részéről Cséfalvay Zoltán államtitkár és Lázár János frakcióvezető az előállt helyzetet az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájával magyarázta.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője hétfői napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy a két parlamenti bizottság összehívásának kezdeményezésre mellett a PSZÁF-elnöktől aziránt érdeklődött levelében, történtek-e olyan tranzakciók, amelyek a tudatos károkozást bizonyítják.

Azt mondta még: az elmúlt napokban két katasztrófa sújtotta az országot: az árvíz két hete tart, a másik a fideszes Kósa Lajos és Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője volt. Mind a kettő nagyon pusztító volt az ország szempontjából, a két fideszes politikus egy nap alatt tudott bizalomvesztést produkálni, s erre még senki nem volt kettejüken kívül képes - fogalmazott azzal, hogy "ma még nem tudjuk pusztán dilettantizmusról, vagy ahogy Financial Times írta, csökönyös ostobaságról, (...) vagy tudatos károkozásról, spekulációról van szó", amin egyesek meggazdagodtak.

Scheiring Gábor (LMP) napirend előtti felszólalásában úgy vélekedett, hogy felelőtlenül nyilatkozott gazdaságpolitikai kérdésekben Kósa Lajos és Szijjártó Péter. Szerinte Varga Mihály nyilatkozata csak részben tudott tiszta vizet önteni a pohárba. Nem tudjuk, lesz-e és milyen mértékben adócsökkentés, a hiánycélt hogyan tervezik eközben tartani, s a hiánycsökkentés pontos helye sem megjelölt - sorolta kérdéseit. Jelentős adócsökkentésre, csak a nagy ellátórendszerek átalakításával lehet lehetőség, ők ezt nem tudják támogatni, s remélik a kormány sem ezt tervezi.

Hegedűs Tamás (Jobbik) - szintén napirend előtt úgy vélekedett: a Fidesz-KDNP választási programja későn jött és elnagyolt volt. Hozzátette: a Fidesz-KDNP pártvezetői a közelmúltban is olyan nyilatkozatokat adtak, amik egymással is éles ellentétben álltak. Véleménye szerint a megszólalások alapján nehéz megmondani, hol a gazdaságpolitika irányításának központja.

Közölte: a Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos múlt héten egy konferencián olyan sötét képet festett az ország jövőjéről, hogy abba "beleremegtek" a piacok, és a forint árfolyama zuhanni kezdett. Az erre a nyilatkozatra reagáló miniszterelnöki szóvivő, Szijjártó Péter először "bagatellizálni" próbálta a megszólalás súlyát, majd rátett még egy lapáttal - tette hozzá.

Tukacs István (MSZP) egy azonnali kérdésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a devizahitelesek "árgus szemmel figyelték a forint stabilitását", és megnyugodtak akkor, mikor azt látták, kiszámítható az árfolyam.

A devizahitelesek helyzete akkor lesz jó, ha stabil és alacsony devizaárfolyamok vannak - jelentette ki. "A kérdésem azonban úgy szól: mondja-e valaki ezeknek az embereknek az elmúlt napok után: Hölgyeim, Uraim, családok, bocsánat!" - kérdezte az ellenzéki politikus.

A gazdaság helyzetére vonatkozó kérdések mindegyikére Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára válaszolt. Azt hangsúlyozta: a kormány azon dolgozik, hogy a devizahitelben lévő, lakástörlesztéseiket fizetni képtelenek számára megoldást találjon; a kormány megfontolt és higgadt gazdaságpolitikai lépéssorozattal fog kedden előállni.

Közölte azt is, hogy az előállt helyzet a nyolc év gazdaságpolitikai katasztrófájának következménye, és őket is meglepte, hogy nyolc év szocialista kormányzás után ekkora bizalomvesztés van a piacokon. Az államtitkár leszögezte: a kormány eltökélt abban, hogy az államháztartási hiányt a keretek között tartsa, s ehhez a szükséges lépéseket megteszi

Azon van a kormány - közölte -, hogy megoldást találjon, s ennek része a bürokrácia jelentős csökkentése. A kormány akciótervében szerepel még az adók és adónemek csökkentése is. Úgy fogalmazott: ha jól tudja, tíznél több adónem csökkentésére kerülhet sor, de azt kérte, várja meg a keddi bejelentéseket.

Lázár János (Fidesz) pedig azt hangsúlyozta: Magyarországnak olyan kormánya van, amelyik a felelősséget vállalja.

Kósa Lajos, aki személyes megtámadás címén kért és kapott szót, azt hangsúlyozta: nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a helyzet az, hogy a szocialisták az elmúlt nyolc évben tönkretették az országot, a jelenlegi kormány pedig megpróbálja az általuk elkövetett nagyon súlyos hibákat orvosolni.

Úgy fogalmazott: "lehet, hogy ebben bekövetkeznek bakik, nem aratunk tetszést feltétlenül a szocialisták előtt", de egy biztos, a kormánypárt, a kormányfrakció mindent megtesz azért, hogy ezt a helyzetet orvosolja és a nemzetet a legjobb eszközökkel szolgálja ahhoz, hogy Magyarország visszanyerje azt a hitelességét, amelyet semmilyen politikusi nyilatkozat nem tud lerombolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását