2024. május 16. - Mózes, Botond

Ezt művelte ma az ár

Tetőzött a Sajó a Borsod megyei Felsőzsolcánál, ahonnan eddig 1300 embert kellett kitelepíteni. A településen egy ember meghalt, áramütést szenvedett. A Sajó és a Hernád torkolatának környezetében a vízszintek tovább emelkednek, és a vasárnap éjszakára, hétfő hajnalra várt tetőzésig további 10-15 centiméternyi áradás lehetséges.
2010. június 6. vasárnap 23:35 - HírExtra
A Sajó tiszai torkolatánál a Tisza és a Sajó árhullámai miatt még 50-60 centiméter körüli vízszintemelkedés várható.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője azt mondta, hogy egyelőre megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg Felsőzsolcán. A településen vasárnap egy középkorú férfi halálos áramütést szenvedett. A Kodály Zoltán utca egyik házában történt a baleset vasárnap délután. A város nagy részét éppen az áradat okozta veszély miatt korábban áramtalanították. Egy aggregátor beüzemelésekor történt a baleset, a férfit többször próbálták újraéleszteni, de nem sikerült.

Sólyom László köztársasági elnök hétfő reggel a településre látogat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kissé javul az árvízi helyzet, ezt mutatja, hogy vasárnap estére már csak négy település, Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornabarakony és Tornaszentandrás volt a víz fogságában. Közvetlen veszélyben van viszont Felsődobsza és Nagykinizs lakossága is.

Edelény nagy részén vasárnap délután helyreállt az ivóvíz-szolgáltatás.

Az árvíz miatt lezárták a 11-es főutat a 61-es kilométernél, Esztergom-Szamárhegynél. A forgalmat váltakozó irányban kerülőútra terelték, ezért várakozásra kell számítani.

Több útlezárás miatt Esztergom nagyobb járművekkel csak a 10-es út felől, Dorog irányából a 111-es és Kesztölc irányából a 117-es úton közelíthető meg. A Duna tetőzését hétfő délutánra várják, 730 centiméterrel.

A hajnal óta közúton megközelíthetetlen Pilismaróton a védművek bordás megtámasztását végzik. A munkához több helyi vállalkozó is felajánlotta gépeit.

Átmeneti menetrendet készített a 3-as és a 37-es út közlekedésének részbeni pótlására a Borsod Volán. A közlés szerint Hernádnémeti vasútállomásra a menetrend szerinti közlekedés helyreállásáig rendkívüli menetrend szerint szállítják Megyaszó és Gesztely körzetének utasait, hogy vonattal eljuthassanak Miskolcra és vissza.

Hétfőtőn üzemkezdettől a Szerencs-Miskolc vonalon közlekedő vonatokon a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványok elfogadását kérték a MÁV-tól, tekintettel arra, hogy a 3-as és a 37-es úton és kerülő útvonalain az autóbusz-közlekedés Miskolcra már nem lehetséges.

Új vizsgaidőpontot ad az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága annak a negyven észak-magyarországi érettségiző diáknak, aki az árvíz miatt nem tudott megjelenni az emelt szintű érettségi vizsgákon. A Magyar Rektori Konferencia felkérte az egyetemeket és főiskolákat, hogy azoknak a hallgatóknak, akik az árvízi védekezésben részt vesznek, tegye lehetővé, hogy később vizsgázhassanak.

Az árvíz elleni védekezésben több mint 23 ezren vesznek részt. A gátakon dolgozik háromezer katona is; a honvédség mintegy félezer járművet, különleges szállítóeszközt, kétéltűeket, csónakokat és helikoptereket is használ az élet- és vagyonmentésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását