2024. április 19. - Emma

Drámai veszteség várható a borászatban

Magyarország szőlőtermésének esetleges károsodása miatt 1 millió hektoliterrel kevesebb bor készülhet az idén, ami 30 milliárd forint kiesést jelenthet a borászatoknak - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet vezetője az MTI-nek.
2010. június 6. vasárnap 09:55 - HírExtra
Magyarország legnagyobb borászatának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy talán a szőlő az egyetlen gyümölcs, amiben egyelőre nem tett nagyobb kárt a vihar. A következő 3-4 hét azonban kritikus lesz, mert ha nem változik az időjárás, akkor veszélybe kerülhet a bor alapanyaga is. Varga kifejtette: a szőlőt sokféle kár érheti, de ezekből tud regenerálódni. Igazi gondot a téli fagy tud okozni, valamint az, ha a virágzáskor hideg van, ez jobban meg is viselheti a szőlőt.

A következő két-három hét az utóbbi miatt nagyon veszélyes. Mégpedig azért, mert az már várható, hogy lesz néhány napos meleg idő, utána azonban nem lenne szabad, hogy visszajöjjön a hideg. Már majdnem késésben vannak a szőlők a virágzással, amelynek a napokban kellene elindulnia, a jó idővel el is kezdődhet. A hideg idő visszatérte esetén azonban a szőlő nem, vagy rosszul porzódik be - magyarázta Varga Péter.

Magyarországon 3-3,5 millió hektoliter bor készül évente, ez a mennyiség 1 millió hektoliterrel is lecsökken, ha visszatér a rossz idő - véli a szakember. Ez a csökkenés, literenként 300 forintos árral számolva 30 milliárd forint kiesést jelenthet a magyarországi borászatoknak - mondta az évente tízmillió palack bort forgalmazó pincészet vezetője.

Ha visszajön a rossz idő, veszélybe kerülhetnek azoknak korai érésű hungaricum fajtáknak a termései, amelyek egyre népszerűbbek már külföldön is. Ilyen például a Csabagyöngye, amelyből minden évben a magyarok készítenek elsőként újbort a világon. Ennek a magyar bornak a megjelenése még a francia beaujolais-t is megelőzi - mondta Varga Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását