2024. május 3. - Tímea, Irma

A blokád folytatódik

Izrael kitoloncolt hét utast vasárnap a Rachel Corrie ír teherhajóról, amely előző nap megpróbálta megtörni a Gázai övezet köré vont tengeri blokádot.
2010. június 6. vasárnap 15:25 - HírExtra
Helyszíni beszámolók szerint hat malajziai és egy kubai állampolgár - köztük egy parlamenti képviselő és két újságíró - vasárnap közép-európai idő szerint fél tizenkettő körül haladt át a Jordánia és Izrael közötti határon, az Allenby hídon. A csoporttal együtt egy 28 éves indonéziai újságírót is kitoloncoltak, ő a hét elején a több hajóból álló nemzetközi segélyflottilla ellen intézett izraeli akció közben megsebesült a felsőtestén.

Az izraeli bevándorlási hivatal előzőleg közölte, hogy az ír segélyszállító hajó valamennyi utasát még vasárnap kitoloncolják, amennyiben aláírják azt a nyilatkozatot, hogy nem fordulnak panasszal izraeli bírósághoz a kiutasítást elrendelő végzés ellen.

Az ír hajón 11 utas és nyolcfős legénység tartózkodott. A maradék 12 embert repülőgéppel küldik vissza hazájába. Egy palesztinbarát szervezet bérelte ki az írországi hajót, amelyet az izraeli haditengerészet kommandósai szombaton véráldozat nélkül feltartóztattak nemzetközi vizeken, amikor a hajó - fittyet hányva az izraeli figyelmeztetésekre - megpróbálta megtörni a blokádot. A hajó szállítmányát - a kirakodás és átvizsgálás után - az izraeli hatóságok juttatják el a Gázai övezetbe.

A Rachel Corrie elleni "sikeres" izraeli akció mit se csitított a nemzetközi felháborodáson, amelyet a Mavi Marmara elleni kommandós akció váltott ki. A hat hajóból álló segélykonvoj zászlóshajóján kilenc ember - nyolc török és egy amerikai-török állampolgárságú férfi - halt meg az izraeli katonai művelet következtében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását