2024. április 26. - Ervin

Balázs: ideje, hogy Bosznia a saját lábára álljon

Magyarország és Bosznia-Hercegovina kapcsolatai kitűnőek - nyilatkozta Szarajevóból Balázs Péter külügyminiszter, aki a Mol piaci lehetőségéről is tárgyalt a bosnyák külügyminiszterrel.
2009. december 13. vasárnap 20:19 - HírExtra
Balázs bosnyák kollégájával, Sven Alkalajjal arról tárgyalt, miként járulhat hozzá Magyarország az ország stabilizálásához. Mint a magyar diplomácia irányítója a megbeszéléseket követően az MTI-nek telefonon kifejtette, Magyarországnak igen fontos az, miként alakul a helyzet Boszniában.

"Tizenöt éve nincs háború, de még béke sincsen, és a nemzetközi közösség számtalan formában bábáskodik a Daytonra visszavezethető béketeremtés körül. Ideje lenne befejezni a folyamatot, és elérni, hogy az ország a saját lábára állva, a saját erejéből, a saját teljesítménye alapján zárkózzék fel a transzatlanti közösséghez" - fogalmazott Balázs. - A térség uniós integrációja egyre inkább sínre kerül, nem szabad, hogy Bosznia lemaradjon, mert az ország önmagában is okozhat instabilitást a régióban.

"Nagyon fontos, hogy mi a helyismeretünket hozzáadjuk. Én most nemcsak mint magyar külügyminiszter jöttem el, hanem úgy is, mint a visegrádi négyek soros elnöke, és úgy is, mint a január 1-jén hivatalba lépő EU-elnökségi trió egyik tagja, tehát többféle minőségben is próbálunk hozzájárulni a boszniai stabilizációhoz".

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése is szóba került, különösen a gazdasági vonatkozások. A magyar külügyminiszter kiemelte Közép-Európában és annak tágabb szomszédságában az energiabiztonság megteremtésének célját, az Európát átszelő transzeurópai közlekedési hálózatok terveit. A Balkánon kiépülő infrastruktúrák, utak, vasutak, belföldi vízi utak Magyarország számára is megközelíthetőbbé teszik a feljövőben lévő a piacokat, hiszen déli irányú összeköttetéseink részben Bosznián keresztül vezetnek tovább - érvelt a miniszter.

Balázs energiaügyben említette a piacon már jelen lévő Mol érdekeit, és elmondta, hogy cél a Mol számára hozzáférhetőbbé tenni a boszniai hálózatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását