2024. május 27. - Hella

Bács-Kiskun megyében is "harcolnak"

A Duna és a Tisza Bács-Kiskun megyei szakaszán is megkezdődtek az árvízi védekezés előkészületei, miközben a térség belvízi veszélyeztetettsége lassan csökken - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője szombaton
2010. június 5. szombat 17:19 - HírExtra
Szatmári Imre elmondta: a vízügyi jelentések alapján a Duna és a Tisza tetőzési szintje egyaránt eléri a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Előbbinél a jelenlegi becslések kevéssel 900 centiméter feletti, utóbbinál 950 centimétert meghaladó vízállást valószínűsítenek. Az érintett gátszakaszokon mindkét folyó árhullámának fogadására megkezdődtek az előkészületek – tette hozzá a polgári védelmi alezredes.

Tájékoztatása szerint Tiszaalpárnál egy alsóbbrendű út és több mezőgazdasági létesítmény védelmében ideiglenes töltést emeltek a szakemberek. Baján, a Nagy Pandúr-szigeten is hasonló munkálatok kezdődtek. A bajai Petőfi-szigeten pedig előreláthatólag hétfőn indul a nyúlgátépítés. Lakiteleken ideiglenes homokbányát nyitottak, valamint a hullámverésnek kitett töltések fóliázását is elvégzik a napokban – közölte az igazgató, aki megemlítette: a további teendőkről a megyei védelmi bizottság hétfői kihelyezett ülése határoz majd Hartán.

"Annyi már most is kijelenthető, hogy az előre jelzett gyenge harmadfokú árvizet a dunai fővédvonalak megyei szakaszai biztonsággal megtartják. Az illetékesek pedig minden bizonnyal áldásukat adják Tiszakécskén egy kihelyezett védelmi iroda, Baján pedig helyi védelmi bizottsági ügyelet azonnali felállítására" – vélekedett Szatmári Imre.

A megbeszélésen ezen kívül várhatóan döntés születik egy vitás kérdésben is: nevezetesen arról, hogy a gazdasági épületeket és üdülőket oltalmazó dunai nyári gátakra kiterjesztik-e a védekezést.

Ami a belvízhelyzetet illeti, az alezredes hangsúlyozta: az utóbbi időben naponta 4-500 helyszínen elvégzett, ütemezett szivattyúzások eredményeként és a csapadékutánpótlás megszűntével a korábban veszélyeztetett területeken is sikerült úrrá lenni a problémákon. Kiskunhalason a város csapadékvizét elvezető Dongéri-csatorna magas vízszintje miatt megnyitottak egy szükségtározót.

A legkomolyabb feladatot az jelentette, hogy a Duna vízszintjének emelkedésével a Duna-völgyi-csatorna és a Kígyósi-csatorna már nem volt képes fogadni a környező településekről érkező csapadékvizet, ezért mindkét helyen le kellett zárni a zsilipeket. Ez viszont a visszaduzzasztó hatás miatt elöntéssel fenyegette a közeli lakott területeket.

A Kígyósi-csatorna körzetében végül a kedvezőbbre fordult időjárásnak köszönhetően nem volt szükség beavatkozásra. A 14-es számú főcsatornához azonban péntek délután Budapestről két, nagy teljesítményű szivattyú érkezett, mellyel az 1400 lakosú Soltszentimre és a 2400 lelket számláló Csengőd térségében elkezdték a víz átemelését a Duna-völgyi csatornába. Szombat délelőttre már itt is érzékelhető, mintegy 10 centiméteres apadás volt tapasztalható, így a közvetlen veszély elhárult. A szivattyúzást azonban a tervek szerint vasárnap estig folytatják – tájékoztatott az igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását