2024. május 17. - Paszkál

Lakbértámogatás

Vissza nem térítendő lakbértámogatást ad a szombathelyi önkormányzat október közepétől azoknak is, akik nem önkormányzati bérlakásban laknak, de arra szociális helyzetük miatt jogosultak lennének - közölte Czeglédy Csaba, a város szocialista alpolgármeste
2008. szeptember 29. hétfő 13:18 - Hírextra
Szombathelyen jelenleg 2238 önkormányzati bérlakás van, de az idén is jelentkezett 350 olyan kérelmező, aki ugyan szociális helyzete alapján jogosult lenne önkormányzati bérlakásra, de igényét az önkormányzat elegendő bérlakás hiányában nem tudja teljesíteni. Számukra dolgozták ki a Magyarországon ma még nem túl gyakori, de Európa nyugati felén már bevált lakbértámogatási rendszer új formáját - mondta Czeglédy Csaba.

"Idén a lehetőség csak azokra terjed ki, akik 2008-ban benyújtott lakáskérelemmel rendelkeznek, és Szombathelyen albérletben laknak" - tette hozzá az alpolgármester.Kitért arra: 2009-től terveik szerint egy felülről nyitott finanszírozási rendszert hoznának létre tisztán önkormányzati forrásból, tehát aki megfelel az önkormányzati rendeletben szereplő összes feltételnek és valóban rászoruló, az megkaphatja a lakbértámogatást.

A támogatást csak érvényes lakásbérleti szerződés alapján, a rendeletben meghatározott nagyságú lakásra lehet igénybe venni, a bérleti díj összege nem haladhatja meg a négyzetméterenkénti ezer forintot. A lakbértámogatás maximális összege nem haladhatja meg a havi 20 ezer forintot. A segítség egy vagy két személy esetén 55 négyzetméteres lakásméretig vehető igénybe, de egy hat tagú család esetében a támogatható lakásméret elérheti akár a 90 négyzetmétert is.

A kérelem elbírálásánál az egy lakásban élők összjövedelmét veszik alapul és azt a mindenkori öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítják. Az egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelemének meg kell haladnia az öregségi nyugdíjminimum 200 százalékát, de nem lehet több egy fős háztartás esetén annak 450 százalékánál, két fős háztartásnál a 340 százalékánál, három fős háztartásnál a 300 százalékánál, hat fősnél pedig a 240 százalékánál.

Czeglédy Csaba hangsúlyozta: az önkormányzat számára is előnyös az új rendszer, hiszen ha csak annak a 350 igénylőnek -, aki egyébként jogosult lenne önkormányzati bérlakásra - lakást építenének vagy vásárolnának, az 2,8 milliárd forintba kerülne, ennek csak az éves kamatterhe több lenne, mint amit egy évben lakbértámogatásra terveznek fordítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását