2024. május 12. - Pongrác

Hiányos csodaország: Kimaradt egy fejezet Alíz történetéből

Kimaradt egy fejezet az Alíz csodaországban című irodalmi klasszikus folytatásából, az Alíz Tükörországban című könyvből, mivel az illusztrátor nem vállalkozott egy parókás darázs megrajzolására. Alíz 1865-ös megjelenése óta gyerekek és felnőttek generációit varázsolta el, a közelmúltban pedig Tim Burton készített lenyűgöző háromdimenziós filmet a történet első részéből.
2010. május 27. csütörtök 20:28 - HírExtra
Az író, Lewis Carroll karaktereivel - Nyalka Nyúl, Vigyori úr, a Vörös Királynő vagy éppen a Bolond Kalapos - új fejezetet nyitott a mesék világában. Egy szereplőnek azonban nem jutott hely a folytatás lapjain, mégpedig a parókás darázsnak. A figura Sir John Tenniel illusztrátornak köszönhette vesztét, az írónál akkortájt sokkal nevesebb művész ugyanis nem tudta elképzelni, hogy miként rajzoljon meg egy parókás darazsat - derült ki abból a levélből, amelyet Tenniel írt Carrollnak - eredeti nevén Charles Lutwidge Dodgsonnak -, és amelyet csütörtökön bocsátottak árverésre Londonban.

"Ne vegye gorombaságnak, de kötelességem megmondani, hogy a darázs figurája a legkevésbé sem érdekel és nem látom magam előtt" - írta az illusztrátor 1870. június 1-jei keltezésű levelében. "Ha kurtítani akar a történeten, nem tehetek róla, de minden hódolatom ellenére, azt kell gondoljam, itt rejlik a lehetőség rá" - utalt a darázzsal foglalkozó fejezetre Tenniel, akinek írása a várakozások szerint 15-20 ezer font (4,9-6,5 millió forint) közötti összegért kelhet el.

Az író - mint azt tudjuk - megfogadta a tanácsot, és kivette az epizódot a könyvből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását