2024. április 25. - Márk

Farkas Gábor szólóestje

A Magyar Rádió zongoraversenyének győztese, Farkas Gábor Chopin- és Liszt-műveket játszik szombaton este a Zeneakadémián - tájékoztatta a koncert szervezője, Jakobi László az MTI-t.
2008. február 7. csütörtök 13:32 - Hírextra

Farkas Gábor első önálló szólóestje hallható szombaton este a Zeneakadémia nagytermében. A fiatal muzsikus romantikus műsort választott, Chopin Négy impromptujét, Schumann Szimfonikus etűdjét és a zongoristák nagy erőpróbáját: Liszt h-moll szonátáját - közölte Jakobi László.

A zongorista nemcsak a szakmát, de a közönséget is meghódította, sikeres zenekari koncerteket adott már többek között Bécsben, Berlinben, Stuttgartban, Strassbourgban, Firenzében, Párizsban, Tokióban, és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás.

"Farkas Gábor generációjában igen sok a kiváló zongorista, de kevés, akire azt mondanám, hogy költő. Ő az!" - nyilatkozta róla Vásáry Tamás, zongoraművész-karmester. Kocsis Zoltán pedig így értékelte a teljesítményét: "Tökéletesen elégedett voltam Gábor művészi előadásával. Kiváló teljesítménye alapján igazán tehetséges zenésznek tartom."

Farkas Gábor 1981-ben született Ózdon. Ötéves korában kezdett zongorázni az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskolában. Tanulmányait később a miskolci Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2005-ben zongoraművész-tanári diplomát szerzett. Jelenleg az egyetem doktoriskolájának hallgatója.

Több hazai verseny (Békéstarhosi Országos Zongoraverseny, Földes Andor Zongoraverseny, Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny) díjazottja. A Karlstadi (Svédország) Greta Erikson Nemzetközi Zongoraversenyen második díjat nyert. A legnagyobb sikere eddig a Magyar Rádió Országos Zongoraverseny első díja, amelyet 2003-ban vehetett át.

Farkas Gábor részt vett Nádor György, Simon László, Frankl Péter, Rolf Dieter Arens, Jan Wijn, Brigitte Engerer, Rados Ferenc, William Grant Nabore mesterkurzusain.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását