2024. április 18. - Andrea, Ilma

Tömény balkán a hajón

A tradicionális balkáni zenét az elektronikus zenével vegyíti Shantel német producer és dj, aki szerdán a fővárosi A38 állóhajón ad koncertet a Bucovina Club Orkestar társaságában.
2010. május 22. szombat 12:26 - HírExtra
A bukovinai gyökerű, Frankfurtban született Stefan Hantel, ismertebb nevén Shantel a kilencvenes években, párizsi iparművészeti tanulmányai során vált az elektronikus klubzenék rabjává. Jól keresett mint dj, de a balkáni zene egyre növekvő népszerűségét látva úgy döntött, változtat addigi stílusán és az otthonról hozott balkáni cigányzenét elektronikusan dolgozza át.

A legnagyobb hatással talán Boban Markovic és a Kocani Orkestar muzsikája volt rá, és az általa kreált, megbolondított hangzással, Bukovina Club-estjeivel gyorsan nevet, nem mellesleg hatalmas közönséget szerzett magának Frankfurtban. Shantel bátran nyúlt a szerb, a bolgár, a román, a cigány és a török népzenéhez.

Az igazi áttörést a 2005-ös Bucovina Club című albuma hozta, amely a kelet-európai és balkáni rezes, valamint az arab tánczenék ötvözésén alapult, feszes elektronikus háttérrel. Egy évre rá a BBC Radio 3 világzenei elismerését is megkapta.

A most 42 éves Shantel nemcsak a világzenei rádióműsorok egyik legtöbbet forgatott előadója, hanem Bucovina Club Orkestar nevű zenekarával a leghíresebb fesztiválok vendége is. Az A38 hajón tavaly megjelent legutóbbi lemeze, a Planet Paprika dalait mutatja be.

Shantel és a Bucovina Club Orkestar a turné budapesti állomására Bécsből jön, ahol kedden a legendás WuK klubban lép fel. A magyar fővárosból a németországi Heidelbergbe utaznak tovább, a koncertsorozat során július 6-án a montreux-i dzsesszfesztiválon, augusztus 15-én pedig a Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadán is játszanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását