2024. május 4. - Mónika, Flórián

Görögország megkapta a pénzt

Görögország megkapta a 110 milliárd eurós hitelkeret sürgősen kért 14,5 milliárd eurós részletét az euróövezeti tagállamoktól - közölte a görög központi bank illetékese. A súlyos adósságválsággal küzdő ország vezetése a múlt héten kérte az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a 110 milliárd eurós hitelkeretének megnyitását.
2010. május 18. kedd 14:23 - HírExtra
A görög pénzügyminisztérium 5,5 milliárd eurót kért az IMF 30 milliárdjából, és 14,5 milliárdot az euróövezeti tagországok 80 milliárd eurós keretéből. Az IMF már a múlt héten átutalta az 5,5 milliárd eurót a görög nemzeti banknak.

Május 19-én 8,5 milliárd eurónyi görög állampapír jár le, a hitelkeret sürgős megnyitását részben ezért kérte Görögország.

Görögország a hitelért cserébe vállalta, hogy jelentősen csökkenti államháztartási hiányát, amit megszorító intézkedések révén hajt végre. Ez azonban komoly ellenállásba ütközik: csütörtökre újabb általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, nem működnek majd a közintézmények, leáll a tömegközlekedés. A légiirányítók ugyanakkor várhatóan nem csatlakoznak a sztrájkhoz, így a légiközlekedésben nem lesz fennakadás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását