2024. május 12. - Pongrác

Hiller Németországban beszélt

Húsz évvel a rendszerváltás után Magyarország szabad, de a társadalmi jólét megteremtése még mindig a jövőre vár - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Osnabrücki Békebeszélgetések elnevezésű, németországi rendezvényen szombaton.
2009. október 4. vasárnap 07:19 - HírExtra
Az Európai Unió az a keret és az a közösség, amely mindehhez biztosítja a legmegfelelőbb feltételeket - jelentette ki a miniszter, aki Magyarországról első meghívottként tartott előadást Magyarország útja az európai közösségbe címmel a német egység napja alkalmából rendezett osnabrücki konferencián.

Az MTI-t tájékoztatva Hiller István utalt arra, hogy a szervezők a közép-európai rendszerváltások, illetve a magyarországi határnyitás 20. évfordulója alkalmából döntöttek úgy, hogy magyar előadót kérnek fel a német egység napján tartandó rendezvényre.

Beszédében Magyarország európai uniós csatlakozásának hátteréről szólt és hangsúlyozta: nem egy évről, sőt nem is az előkészületek másfél évtizedéről, az 1989-90-es rendszerváltás és a 2004-es csatlakozás között eltelt 15 évről érdemes gondolkodni, hanem a magyarság és az európaiság együttélésének formáiról, a szabadság és a függetlenség, illetve a társadalmi jólét megvalósulásának problémáiról.

Magyarországon sok feladat megoldódott, nagy célok teljesültek, ugyanakkor nagy problémák maradtak megoldatlanul - jelentette ki a miniszter, utalva a társadalmi polarizációra, a politikai, társadalmi, sőt gyakran etnikai alapon jelentkező, feszítő ellentétekre. Ezeket a gondokat az Európai Unió teljes jogú tagjaként jobban lehet megoldani, mint azon kívül - mutatott rá Hiller István, aki elmondta: az értelmiségi fórumon számos kérdést kapott a közép-európai kisebbségek helyzetéről és a szlovák-magyar viszonyról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását