2024. május 16. - Mózes, Botond

Lemondott az elnök környezetvédelmi jobbkeze

Lemondott Barack Obama amerikai elnök környezetvédelmi tanácsadója, akiről kiderült, hogy korábban egy olyan csoporthoz kötődött, amely amerikai összeesküvés-elméletet szőtt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás köré.
2009. szeptember 6. vasárnap 20:20 - HírExtra
Van Jones - akinek a lemondásáról vasárnap számolt be a Fehér Ház - 2004-ben aláírt egy petíciót, amelynek készítői kongresszusi meghallgatást és vizsgálatokat követeltek a terrorcselekmények ügyében; azt sugallták, hogy a Bush-kormány vezető tisztviselői szándékosan engedték az Amerika elleni merényletek végrehajtását.

Az ellenzéki republikánusok össztüzet zúdítottak a tanácsadóra, akiről egy olyan videofelvétel is napvilágra került, amelyen becsmérlő hangon nyilatkozott a republikánusokról.

Van Jones - aki március óta dolgozott az Obama-kormányban, azelőtt ismert jogvédő volt Kaliforniában - az utóbbi napokban bocsánatot kért egykori szavai miatt és azért is, mert aláírta a szóban forgó petíciót. Közölte, hogy nem ért egyet az abban foglaltakkal, azok nem tükrözik és soha nem is tükrözték nézeteit. Republikánus politikusok ennek ellenére lemondását követelték. Mike Pence indianai kongresszusi képviselő például kijelentette: egy ilyen szélsőséges nézeteket valló és közönségesen nyilatkozó tisztviselőnek nincs helye az amerikai kormányban és a közügyek vitájában.

Lemondó nyilatkozatában a tanácsadó úgy fogalmazott, nem akar hátráltató tényező lenni az Obama-kormány számára az egészségügy és a klímavédelem terén folytatott "történelmi küzdelemben". Azt írta, bár sok telefonhívást kapott, hogy maradjon a helyén és folytassa munkáját, nem tudná jó lelkiismerettel azt kérni kollégáitól, hogy értékes idejüket az ő múltjának védelmével vagy magyarázatával töltsék.

Obama számára különösen rossz pillanatban jött a tanácsadó körüli botrány és a lemondás, hiszen éppen kétpárti támogatást igyekszik szerezni átfogó egészségügyi reformtervéhez, szerdán ez ügyben beszédet mond a kongresszus két házának összevont ülésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását