2024. május 29. - Magdolna

Amin megbukhat Orbán Viktor

Amennyiben nem sikerül rövid időn belül rendezni a devizahitelesek helyzetét, akkor Orbán Viktor két év múlva Gyurcsány Ferenchez hasonlóan meg fog bukni - állítja Róna Péter közgazdász abban az interjúban, amelyet a Heti Válasz csütörtöki száma közölt. Róna Péter szerint az euró egy ország felzárkózásának inkább akadálya, mintsem eszköze.
2010. május 13. csütörtök 11:37 - HírExtra
Úgy véli, hogy az elhibázott monetáris politika miatt erős a forint árfolyama, és ez 25-30 százalékos árelőnyt ad az importnak. "Ekkora előnyt leküzdeni egy olyan ágazatban, ahol a profitráta legfeljebb 8-10 százalék, szinte képtelenség" - fejti ki.

A közgazdász elgondolása a forint árfolyamáról az, hogy az intervenciós sáv közepének 31 százalékkal gyengébbnek kellene lennie, azaz a jegybank által 2003-ban meghatározott 283 forint/euró helyett 370 forint/euró lenne a helyes. "Van egy másik megközelítés is" - magyarázza Róna Péter. Emlékeztet arra, hogy 2008 tavaszán - amikor egy euróért 250 forintot adtak - a magyarok a szlovák sonkát ették. A forint árfolyama szerinte akkor jó, ha a szlovák vagy a szlovén háziasszonyok Magyarországra jönnek át fodrászhoz.

A közgazdász szerint a devizahitelesek gondjának megoldására elő kell teremteni a szükséges pénzt, különben nemcsak Orbán Viktor bukik meg, hanem a forint árfolyamát a kormány nem tudja bevetni a gazdaság élénkítésére. "A Bajnai-kormány, de a görögök esete is bebizonyította: a leértékelés nélküli megszorítások nem vezetnek sehova" - fogalmaz.

A közgazdász szakmai szempontból a Simor-féle jegybankvezetést "katasztrofálisnak" tartja, nemcsak azért, mert segédkezett az egyoldalú szerződésmódosítás intézményében vagy a devizahitelezés elszaladásában. "Azzal, hogy megengedte a devizahitelezést, bebetonozta a forint árfolyamát, és szűkítette a mozgásterét, ráadásul feladta a monetáris politika lehetőségét. Úgy tűnik, mintha a jegybank a bankok kezére játszana, pedig a monetáris politikának nem az lenne a feladata, hogy a külföldi tőke jól érezze magát, hanem az, hogy a nemzetgazdaság számára a beruházáshoz szükséges forrásokat optimális áron biztosítsa" - indokolja véleményét Róna Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását