2024. április 27. - Zita

Út az apokalipszishez

A korábban sikeres videóklip-rendezőként ismert John Hillcoat megrázó filmet készített Cormac McCarthy amúgy is felkavaró Pulitzer-díjas apokalipszis-regényéből; az emberiség számára sötét jövőt felvázoló Az út című alkotást csütörtöktől játsszák a magyarországi mozik.
2010. május 5. szerda 09:26 - HírExtra
Cormac McCarthy 2007-ben megjelent regénye, Az út néhány évvel azután játszódik, hogy Amerikát elpusztította egy katasztrófa - ennek okaira a regény nem tér ki részleteiben, a film természeti eredetű katasztrófát, ismétlődő földrengéseket, tűzvészeket mutat.

A kevés túlélő közé tartozik agy apa és tízéves fia, akik az állandó hidegben, szürkeségben és éhezés közepette a meleg délre próbálnak eljutni. Útjukon állandóan ébernek kell lenniük, sokszor hajszálon múlik, hogy életben maradnak, hiszen a Földön teljes a káosz: az emberek egymást rabolják és gyilkolják saját fennmaradásuk érdekében, gyakori a kannibalizmus. Egymáson kívül nincs senki, akiben megbízhatnak, apa és fia szeretetteljes kapcsolata ugyanakkor megmutatja, mi az, ami igazán számít.

Az apát a 2008-ban Oscar-díjra is jelölt Viggo Mortensen (A kis szemtanú, Carlito útja, Erőszakos múlt, A Gyűrűk Ura-trilógia), fiát a még csak 13 éves ausztrál színésztehetség, Kodi Smit-McPhee alakítja, a csak villanásokra a múltból feltűnő anya szerepében Charlize Theron, az öregemberében Robert Duvall látható; utóbbi 1984-ban Az Úr kegyelméből című film mellékszerepéért Oscart kapott.

John Hillcoat korábban többek között Nick Cave-nek, az INXS-nek, a Crowded House-nak, a Depeche Mode-nak, Robert Plantnek és a Muse-nak készített videóklipet. Az út a negyedik játékfilmje, a zenét előző mozijához, Az ajánlathoz hasonlóan a Bad Seeds és a Grinderman két meghatározó alakja, Nick Cave és Warren Ellis jegyzi. Az út napfénytől megfosztott világát egy tapasztalt operatőr, Javier Aguirresarobe (Más világ, Vicky Cristina Barcelona) ábrázolja. A forgatás helyszínei közé tartozott az Erie-tó, valamint a Katrina hurrikán által letarolt Louisiana állam.

A regény szerzőjét, Cormac McCarthy-t manapság a négy legjobb amerikai író közé szokás sorolni Don DeLillo, Philip Roth és Thomas Pynchon társaságában. Az idén 77 éves McCarthy eddig tíz regényt írt, a Nem vénnek való vidékből 2008-ban a Coen testvérek rendezésében négy Oscar-díjat elnyert film készült. Az Egyesült Államokban Pulitzer-díjat elnyert Az út a közelmúltban jelent meg magyarul a Magvető kiadónál Totth Benedek fordításában.

A film a Budapest Film forgalmazásában kerül a magyarországi mozikba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását