2024. június 16. - Jusztin

New York: terrorcselekmény miatt emelnek vádat a "merénylő" ellen

Terrorizmus és tömegpusztító fegyver használata miatt emelnek vádat az ellen a pakisztáni-amerikai férfi ellen, akit a New York-i autóbombás merényletkísérlet gyanúsítottjaként vettek őrizetbe - közölte az amerikai igazságügy-miniszter. A férfi azt mondta a nyomozóknak, hogy egyedül cselekedett.
2010. május 5. szerda 07:05 - HírExtra
A férfi - akit hétfőn éjszaka fogtak el a Kennedy nemzetközi repülőtéren, egy Dubajba induló járat fedélzetén - elmondta: ő vette meg a szóban forgó Nissan Pathfinder terepjárót, ő rakta bele a felrobbantani kívánt eszközöket, és ő hagyta a járművet a Times Square-en. A gyanúsított azt is közölte: nem fűzik semmilyen kapcsolatok pakisztáni radikális csoportokhoz.

"Terrorista összeesküvés történt azzal a céllal, hogy amerikaiakat öljenek meg az ország egyik legforgalmasabb pontján" - mondta Eric Holder. Tájékoztatása szerint a letartóztatott férfi hasznos információkkal szolgált a nyomozóknak.

A pakisztáni születésű Faisal Shahzad 2009 áprilisában lett honosított állampolgár, akkor átesett a szükséges bűnügyi és nemzetbiztonsági vizsgálatokon. A hatóságok most sorról sorra átnézik állampolgársági kérelmét, azt vizsgálva, vajon hazudott-e valamiről.

A 30 éves férfit hétfőn éjszaka vették őrizetbe a New York-i Kennedy nemzetközi repülőtéren, egy Dubajba induló járat - az Emirates nevű arab légitársaság gépének - fedélzetén. Letartóztatása az utolsó pillanatban történt; a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI emberei már a kifutópálya felé tartó repülőgépet állíttatták meg, és szállították le róla a férfit. Az is gyanút keltett, hogy a férfi a repülőtér felé tartva foglalta le jegyét, és készpénzzel fizetett.

John Pistole, az FBI igazgatóhelyettese azt mondta a keddi sajtótájékoztatón, hogy Shahzad neve hétfőn, néhány órával a letartóztatása előtt felkerült a terrorellenes repülési tilalmi listára. A hatóságok állítólag nyomon követték a férfi mozgását, csak megvárták, mit tesz, és menekülési kísérlete is bizonyítékul szolgált ellene.

Pistole megerősítette azt a szakértői véleményt, hogy a terepjáróba rejtett robbanószerkezet "nem tűnik egy tapasztalt pokolgépkészítő munkájának (...) nem a legtökéletesebb szerkezet". Korábban szakemberek úgy foglaltak állást: a házi készítésű bomba azért nem robbant fel, mert rosszul összeállított, gyengén megtervezett szerkezetről volt szó.

Az amerikai nyomozó hatóságok gyorsan, a szombat esti merényletkísérlet után 53 órával elfogták az elkövetőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását