2024. május 2. - Zsigmond

Magyar projektek Afganisztánban

A magyar támogatással megvalósuló afganisztáni fejlesztések azután is működőképesek lesznek, ha a minisztériumok vagy a civil szervezetek később magukra hagyják őket - közölte a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.
2007. november 5. hétfő 14:19 - Hírextra
"A civil projektek egyik legfontosabb célja, hogy fenntarthatóságot teremtsen, a fejlesztések ne egy függő viszonyra épüljenek. Az afgánok felkészültek arra, hogy megfelelő segítséggel önálló lábra álljanak" - jelentette ki Fekete Dániel programkoordinátor hétfőn az MTI különtudósítójának Puli-Humriban.

Magyarország idén 500 millió forintot fordít fejlesztésre Afganisztánban. Emellett a honvédelmi minisztérium saját keretéből 125 milliót költ a magyar PRT projektjeire, ugyanekkora összeget ajánlott fel a görög kormány is a magyar újjáépítési programok támogatására.

A kormányzati pénzekből a civilek közül a legtöbbet - 180 millió forintot - a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nyerte el, amelyet saját forrásokkal egészített ki. A szervezet ebből iskolákat épít és újít fel, munkahelyteremtő programjában téglagyárat működtet és szőnyegszövő tanfolyamot indít Baglán tartományban. Emellett mezőgazdasági programokat is indítottak: magyar segítséggel gazdaszövetkezet alakult és agrárképzés indult.

A Baptista Szeretetszolgálat bábaképzést szervez.

A bagláni tartományi újjáépítési csoport vezetését 2006 óta Magyarország látja el. A magyar PRT eddig épített már utat, törpe vízierőműveket, emellett iskolákat és egészségügyi központokat fejleszt.

A minisztériumok közül például az egészségügyi is finanszíroz egészségügyi központ-építést, a rendészeti tárca rendőrképzést, a földművelésügyi pedig az afgán szarvasmarhák TBC-mentesítését vállalta magára.

Az MTI-nek nyilatkozva Fekete Dániel sürgette, hogy a civil szervezetek kapjanak nagyobb szerepet az afganisztáni fejlesztésekben, emellett a magyar minisztériumoknak, a nem kormányzati szerveknek és a bagláni tartományi újjáépítési csoportnak (PRT) szorosabban működjenek együtt.

"Meg kell találni a kapcsolódási pontokat a minisztériumok, a PRT és a civil szervezetek között, hogy egy közös fejlesztési anyagot tudjunk létrehozni a következő évekre, és e szerint egy irányba tudjunk mozdulni, egymást segítő, egymásra építő projekteket létrehozni" - mondta Fekete Dániel.

A programkoordinátor szerint annak ellenére, hogy kormányzati döntés született az afganisztáni újjáépítés fontosságáról és minden eddiginél nagyobb pénzt költ Magyarország erre, a magyar minisztériumok egyike sincs felkészülve a nemzetközi projektek végrehajtására egy háborútól sújtott országban.

A civil szervezetek sokkal rugalmasabbak ezen a területen, eredményesebben tudnak dolgozni ezen a helyszínen, könnyebben tudnak kapcsolatot teremteni a helyi emberekkel is. Az oktatási, az egészségügyi és a munkahely-teremtési projektekben kifejezetten jók a civilek - mondta.

Vannak azonban olyan feladatok, amelyeket a nem kormányzati szervek nem tudnak elvégezni. Így például az infrastrukturális fejlesztéseknek, vagy a rendőr- és katonaképzéseknek egyértelműen a tartományi újjáépítési csoport feladatai közé kell tartozniuk - hangsúlyozta Fekete Dániel.

 Hozzátette: egyelőre nem lehet egyértelműen látni, hogy a bagláni magyar PRT mire szeretné koncentrálni az erejét.

Fekete szerint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten kívül gyakorlatilag nincs jelen más civil szervezet folyamatosan a közép-ázsiai országban. A programkoordinátor úgy véli, a jövőben is legfeljebb 2-3 szervezet lesz jelen az Afganisztáni fejlesztésekben.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását