2024. március 29. - Auguszta

Atomarzenál: több mint 5000 bomba!

Az Egyesült Államok hétfőn először közölt hivatalos adatot atomarzenálja teljes méretéről: 5113 töltettel rendelkezik. A védelmi minisztérium korábban ezt soha nem hozta nyilvánosságra, ez szigorúan titkos adatnak minősült.
2010. május 4. kedd 08:14 - HírExtra
A Pentagon az atomsorompó-szerződés New York-i utókonferenciájának hétfői nyitónapján közölte a számot. Az 5113 robbanófej magában foglalja a telepített, az úgynevezett aktív tartalékban levő és az inaktív állományú tölteteket. A Pentagon arról azonban nem közölt adatot, hogy hány robbanófejet különítettek el leszerelésre. Ez utóbbi nagysága az Amerikai Tudósok Társasága nevű nonprofit szervezet becslése szerint 4600 töltet.

A Pentagon azt is közölte: az amerikai atomfegyverkészletet 84 százalékkal csökkentették az 1967-es maximumról, amikor az Egyesült Államoknak 31.225 nukleáris robbanófeje volt. Egy névtelenséget kérő szakértő szerint az amerikai atomarzenál mérete 1989 óta 22.217 töltetről 75 százalékkal csökkent. Az aktív töltetek rakétákra és bombázókra telepített nagy hatótávolságú hadászati, valamint kisebb hatótávolságú harcászati fegyverekből áll.

Barack Obama arra figyelmeztetett hétfőn, hogy kevésbé lesznek biztonságban és elszigeteltebbé válnak azok az országok, amelyek nem tesznek eleget az atomsorompó-szerződésből (NPT) fakadó kötelezettségeiknek. "Akik nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, kevésbé lesznek biztonságban és sikeresek, elszigeteltebbé válnak" - olvasható Obama közleményében.

Obama nem tett említést Teheránról, de állásfoglalása azután látott napvilágot, hogy az amerikai küldöttség kivonult az NPT New York-i utókonferenciájának ülésterméből, amikor felszólalt az iráni elnök. Mahmúd Ahmadinezsád kirohanást intézett Washington ellen, követelte, hogy függesszék fel az Egyesült Államok tagságát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségben (NAÜ). Az amerikai atomstratégiára utalva azt hangoztatta, hogy meg kell büntetni azokat az államokat, amelyek atomfegyver bevetésével fenyegetőznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását