2024. április 30. - Katalin, Kitti

Putyin pénteken megoldotta az EMFESZ problémáját?

Vlagyimir Putyin felvetette az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesítésének lehetőségét pénteken Szocsiban, az orosz-ukrán államközi gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtóértekezleten.
2010. május 3. hétfő 15:37 - HírExtra
Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója jelezte, hogy a két ország energetikai miniszterei és a két konszern vezetői május elején összeülnek, és megvitatják a részleteket. Kifejtette, hogy Ukrajna jelentős kitermelési, szállítási és tárolási vagyontárgyakkal bír, és hozzájuthatna az orosz tartalékokhoz. "Gáztartalékaink hatalmasak, a XXI. században mindenkinek jut belőlük elég" - mondta. Oroszország viszont befektetne mind az ukrajnai kitermelési, mind a gázszállítási objektumokba.

A helyzetet ismerők úgy vélik, hogy az egyesülés megoldaná az európai gázszállítások biztonságának kérdését, orosz beruházásokat vonzana Ukrajnába és elősegíthetné a két ország gazdasági integrációját is.

Aki nyerhet az ügyön


Gázpiaci szakértők szerint Magyarországon az EMFESZ az a vállalat, amely a leginkább jól járhatna a két vállalat egyesülésével, hiszen mindkettővel régi kapcsolata és jelentős együttműködési tapasztalata is van. Az utóbbi időben az EMFESZ több elszámolási perben is érintetté vált, azonban a két nagyvállalat egyesülése szinte minden pert okafogyottá tenne.

Az EMFESZ javát és jövőjét szolgálhatja az is, hogy az egyesüléssel kiszámíthatóvá és hosszú távra tervezhetővé válna a keleti gázkereskedelem, hiszen kiszorulnának belőle azok a személyek, akik az utóbbi időben megnehezítették az EMFESZ dolgát.

Az EMFESZ-nél érdeklődésünkre nem kívánták kommentálni a hírt, annyit azonban elárultak, hogy az egyesülés, az általuk régóta hangoztatott és szükségesnek mondott átláthatóság irányába vinné az európai gázkereskedelem biztonságát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását