2024. április 28. - Valéria

Az amerikai tőzsdék az Uniót sasolják

Nagy kilengések jellemezhetik a New York-i értéktőzsdét a jövő héten, mivel elsősorban az euróövezeti országok adóssággondjaival kapcsolatos hírek befolyásolják majd a trendet - vélték elemzők.
2010. május 16. vasárnap 17:40 - HírExtra
Hétfőn hajnalban állapodott meg az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy összesen 750 milliárd eurós csomagról az euró védelme érdekében. Ez rövid időre megnyugtatta a befektetőket és emelkedni kezdtek a tőzsdemutatók világszerte, erősödni kezdett az euró is a dollárral szemben. Csütörtöktől kezdve azonban ismét az aggodalom uralkodott el a piacokon. Felerősödött az azzal kapcsolatos bizonytalanság, hogy az euróövezeti válságnak milyen hatása lesz a globális gazdasági kilábalásra a múlt évi recesszió után.

Pénteken 1,5-2 százalék közötti mértékben gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók. Eközben csökkentek a nyersanyagárak, az olajár három hónapja legalacsonyabb szintre, 72 dollár alá került, az euró 18 hónapja nem látott mélypontra süllyedt a dollárral szemben.

Az elemzők szerint az euróövezettel kapcsolatos bizonytalanság miatt csak másodlagos szerepet kaphatnak majd a jövő héten nyilvánosságra kerülő amerikai makrogazdasági adatok.

Kedden hozzák nyilvánosságra az áprilisi amerikai termelői árindex alakulására vonatkozó adatot. A szakértők 0,1 százalékos emelkedést várnak a márciusi 0,7 százalék után.

Szerdán az áprilisi fogyasztói árindex adata lát napvilágot. Az elemzői várakozásokban 0,1 százalékos átfogó, és hasonló nagyságú maginfláció szerepel áprilisra.

Még kedden közlik az áprilisban megkezdett lakóházépítésekre vonatkozó adatot. A szakértők szerint a megkezdett lakóházépítések száma 650 ezerre nőtt a márciusi 626 ezerről.

Szerdán kerül nyilvánosságra az amerikai jegybank (Fed) április 28-án zárult kétnapos ülésének jegyzőkönyve. Ebből kiderülhet, hogy a Fed meddig akarja még történelmi mélyponton tartani a kamatot. A Fed 2008. december 16. óta tartja az egynapos kamat célsávját 0,0 és 0,25 százalék közötti szinten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását