2024. április 20. - Tivadar

Rendezők összefognak, határok nélkül

Világhírű amerikai rendezők - többek közt Steven Spielberg, Martin Scorsese és Francis Ford Coppola - írták alá azt a petíciót, amelyben Iránban bebörtönzött kollegájuk, a díjnyertes Dzsafar Panahi szabadon bocsátását követelik.
2010. május 2. vasárnap 19:01 - HírExtra
Az iráni rendezőt márciusban vették őrizetbe minden különösebb indok nélkül. "Szolidaritásunkat fejezzük ki kollegánk iránt, elítéljük elfogását és erősen sürgetjük az iráni kormányt Dzsafar Panahani azonnali szabadon bocsátására" - fogalmaz a petíció, amelyet Robert De Niro és Robert Redford is aláírt, csakúgy mint Steven Soderbergh, Michael Moore, Terrence Malick, Ang Lee, Oliver Stone, a Coen fivérek és Jim Jarmusch.

Panahani olyan filmekkel szerzett hírnevet, mint A fehér léggömb, A kör, illetve a Pályán kívül. Alkotásait a berlini filmfesztivál mellett Cannes-ban és Velencében is díjazták.

Az iráni rendező a hivatalban lévő Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenzékéhez tartozik, a tavalyi választások során nyíltan Ahmadinezsád ellenfelét, Mir Hoszein Muszavit támogatta. Panahit március 1-je óta a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Az amerikai filmesek petíciójukban idézik a rendező nejének egyik levelét, amelyben a nő azt írja, aggódik férje szíve miatt, illetve amiatt, hogy kisebb cellába helyezték át.

"Mint mindenhol, Iránban is ünnepelni kellene a filmkészítőket, nem pedig cenzúrázni, elnyomni és bebörtönözni" - olvasható a világhírű művészek tiltakozó üzenetében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását