2024. április 19. - Emma

Európa Filmhónap a Művészben

Az Európa Filmhónap keretében a budapesti Művész moziban 11 olyan európai alkotást vetítenek, amelyek közül többet a későbbiekben sem mutatnak be a magyar mozik, a munkákat december 1-jétől a hónap végéig láthatják az érdeklődők - tájékoztatta a Budapest
2007. november 22. csütörtök 21:46 - Hírextra
A 17. alkalommal megrendezendő mustrát megelőzően, november 30-án kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelynek keretében a meghívott filmrendezők és producerek az online filmterjesztés lehetőségeiről beszélgetnek - közölte Molnár Krisztina, a Budapest Film sajtóreferense.

Kitért arra: az idei fesztivál újdonsága, hogy a Művész moziban levetített alkotásokat a www.filmklik.hu oldalon is megnézheti a közönség.

A szervezők ezzel demonstrálni szeretnék, hogy készen állnak a jövő filmforgalmazási formáit használni - hangsúlyozta a sajtóreferens, hozzáfűzve: az interneten klikkelők értékelhetik is a filmeket, a legnépszerűbb munka Arany Egér-díjat kap.

Az Európa Filmhónap programjában angol, francia, spanyol, olasz, norvég és orosz alkotások szerepelnek.

A filmrajongók megnézhetik például David Mackenzie: Hallam Foe című alkotását. A film főhőse egy skót tinédzser, aki hajóra száll, hogy egy nagyvárosban próbáljon szerencsét.

Műsorra tűzik Sam Garbarski rendezését, a Markos Irinát is. Az alkotás Maggie-ről szól, akinek unokája súlyos beteg, a gyerek életét már csak egy ausztráliai műtét mentheti meg. Ehhez azonban pénzre van szükség, ezért a nő éjszakánként egy szex-klubban vállal munkát. A filmben Gryllus Dorka is látható.

A programban szerepel egy norvég film, Joachim Trier: Szerzők című munkája, amelynek hőse két huszonéves író-palánta. A fiatalok hírnévre vágynak, barátságuk ellenére előbb-utóbb riválist látnak egymásban.

A közönség láthatja a francia Lionel Bailliu munkáját, a Fair Play-t is, amelyben egy munkahelyi közösség egymásra féltékeny tagjai mérik össze erejüket. A kirándulás csapatépítő tréningnek indul, ám a vadvízi evezésnél elszabadulnak az indulatok. A film női főszereplője Marion Cotillard, aki nemrég Edith Piaf szerepét formálta meg.

Francesca Comencini munkája, a Szűkebb pátriánk című olasz film Ugo történetét dolgozza fel: a milánói bankmenedzser kétes üzleti ügyei felkeltik a rendőrség érdeklődését, különösen az utána nyomozó Ritáét.

Daniele Luchetti a "Testvérem egyedüli gyerek" című olasz-francia alkotásban a hatvanas évek Olaszországát idézi fel. Két fivér egymással szöges ellentétben álló ideológiák, illetve pártok felé közelít: az egyik a fasizmus, a másik a kommunizmus iránt válik fogékonnyá.

Bemutatják Saverio Constanzo Az én emlékezetemre című filmjét is. Az olasz mozgókép főszereplője egy fiatal férfi, aki kolostorba vonul.

Molnár Krisztina tájékoztatása szerint szerepel a programban az orosz Andrej Nekrasov tényfeltáró dokumentumfilmje, A Litvinyenko-dosszié is, amely arról szól: Alekszandr Litvinyenkót, korábbi KGB-ügynököt azt követően fertőzték meg plutóniummal, hogy kutakodni kezdett egy meggyilkolt újságírónő halálának körülményei után.

Alexej Balabanov Bádogkoporsója 1984-ben, a Szovjetunióban játszódik. Egy fiatal lány a szórakozóhelyen elfogadja egy férfi fuvarajánlatát, de mégsem kerül haza. Egy vidéki házban köt ki, ahol fogvatartói kegyetlen tortúráknak teszik ki.

A spanyol Manuel Lombardero rendezése, az Örökké a tied Lolát és Alfredót mutatja be, akik egy dzsesszklubban érdekes figurákkal ismerkednek meg.

Simon Cellan Jones A Tony Blair-ügy című, szatirikus utópiájában az ex-miniszterelnök egyik napról a másikra a hágai törvényszék vádlottjává válik. A történet arról szól, hogy az iraki invázióért valakinek felelnie kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását