2024. április 25. - Márk

Kiszabadult Malcolm X gyilkosa

Negyvenöt börtönben eltöltött év után kedden feltételesen szabadlábra helyezték New Yorkban Malcolm X afroamerikai polgárjogi vezető gyilkosát. Thomas Haganon kívül annak idején még két embert letartóztattak az 1965 februárjában elkövetett merénylet miatt.
2010. április 28. szerda 11:37 - HírExtra
Malcolm X éppen a harlemi Audubon Ballroomban készült beszédet mondani, amikor lelőtték. Hagan azt vallotta, hogy egyike volt annak a három merénylőnek, aki tüzet nyitott a polgárjogi vezetőre, de nem az a két ember volt a társa, akit vele együtt elítéltek. (Az illetőknek később sikerült is tisztázniuk magukat, és a nyolcvanas években feltételes szabadlábra helyezték őket.)

A 69 esztendős Hagan, aki a börtönben töltött évtizedek alatt társadalomtudományi diplomát szerzett, többször is kijelentette, hogy sajnálja tettét. Mint 2008-as bírósági beadványában írta: fiatalon cselekedett, a hirtelen harag és a vallási vezetők iránti lojalitás vezérelte. Malcolm X ugyanis 1964-ben szakított annak az Iszlám Nemzet (Nation of Islam) elnevezésű fekete muzulmán vallási mozgalomnak a vezetőségével, amelynek korábban nagy hatású vezérszónoka és szóvivője volt.

A merénylő a hatvanas években lépett be a radikális szervezetbe. Múlt hónapban a szabadulása ügyében eljáró tanács előtt azt állította, hogy ma már sokkal jobban érti a mozgalmak belső dinamikáját, tudja, hogy milyen konfliktusok alakulhatnak ki, ezért mélységesen sajnálja, hogy belekeveredett az egészbe.

Hagan az utóbbi 22 évben heti öt napot börtönön kívüli munkával töltött fedélnélküliek között, és ezeken a napokon brooklyni otthonában aludhatott.

Tizenhat hiábavaló próbálkozás után sikerült elérnie, hogy beadványának eleget téve feltételesen szabadlábra helyezzék.

A Malcolm X emlékét ápoló szervezetek eltérően foglaltak állást Hogan kiengedéséről. A néhai özvegye által alapított Malcolm X & Dr. Betty Shabazz Emlékhely és Oktatási Központ vezetője azt mondta, nem az ő dolguk, hogy ítélkezzenek, Hagan sorsáról az ország törvényei alapján kell dönteni. Egy másik csoport, a Malcolm X Emlékbizottság ellenben bírálta a szabadlábra helyezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását