2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vona: Nyomást fogunk gyakorolni

Tételenként kritizálta Vona Gábor mai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor korábbi nemzetközi ankétjának főbb elemeit, egyes szimbolikus kérdésekben nyomásgyakorlást ígérve.
2010. április 26. hétfő 16:05 - Sarkadi-Nagy Márton
Kevesellte a konkrétumokat Orbán Viktor mai beszédében Vona Gábor, aki sajtótájékoztatóján kifejtette, a Fidesz hozzáállása bizonyos kérdésekben kifejezetten bátortalan, ezekben a Jobbik határozottabb fellépésnek örülne. Vona szerint nem tiszta, hogy mennyire keményen fog az alkotmányozás, az adósságcsapda és a nemzetközi kapcsolatok problémaköréhez (ez utóbbin Vona valószínűleg az európaközpontúságot és az orosz szálak hanyagolását értette).


Fotók: Fejér Bálint

Vona az Orbán-beszédből hiányolta az elmúlt nyolc, illetve négy év politikai felelősei elszámoltatásának ígéretét, és teljesen elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Jobbik még csak bizottságokban is együttműködjön a szocialista párttal, és ellenzékként az új kormány kontroll alatt tartására is ígéretet tett.

A Jobbik elnöke megnevezett olyan témaköröket is, amelyekben a Jobbik a közeljövőben nyomás alá fogja helyezni a Fidesz-kormányt, ezek az adócsökkentés, a közrendvédelem és a határon túli magyarság helyzete. Vona annak örülne, ha a kettős állampolgárság-kérdéskörben augusztus huszadikáig törvény születne. Vona egyébként a Jobbik szerint létrehozandó kétkamarás parlament felsőházában választójogot is adna a külföldi magyaroknak.

Másik ilyen szimbolikus kérdésnek tekinti június negyedikét, a trianoni szerződés dátumát, amelynek nemzeti emléknappá minősítését már az idén szeretné elérni.

Párhuzamok

Üdítőnek nevezte ugyanakkor Orbán földvásárlási ügyekkel kapcsolatos álláspontját, amely szerinte egybeesik a Jobbik programjával. Vona a HírExtra kérdésére azt mondta, a Fidesz rendvédelmi intézkedéseiben pozitívumnak tartja a helyi rendőrőrsök létesítését, ugyanis ez valamelyest kiváltaná a Jobbik által szorgalmazott csendőrséget. A Fidesz intézkedéseinek hatékonyságát ettől függetlenül három hét múlva esedékes kelet-magyarországi körútján személyesen ellenőrizni fogja.



A Jobbik-frakció felállását a jövő hétre ígérte, a frakcióból kiesett, kiemelkedő eredményt elért egyéni jelöltekről pedig azt mondta, „nem hiszem, hogy azok teljesítettek a legjobban, akik a legjobb eredményeket érték el”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását