2024. május 4. - Mónika, Flórián

Moszkva: Drága és romlott

Moszkva - miközben a világ legdrágább városa - az életminőség szempontjából a világ 215 legnagyobb városa közül a 171. helyen, nagyjából a zimbabwei Hararéval és a nigériai Lagosszal egy szinten áll - mutatta ki a Mercer Human Resorce Cosulting cég.
2008. november 16. vasárnap 18:05 - Hírextra
A korábban készült felmérés eredményét most ismertető Komszomolszkaja Pravda című lap szerint Moszkva helyezését olyan mutatók rontották, mint a személyes biztonság szintje és főleg a népsűrűség.

Míg New Yorkban 40, Londonban 62 és Párizsban 88 ember jut egy hektárnyi felületre, addig Moszkvában ekkora területen 120-an élnek. A város az ország területének mintegy 0,006 százalékát foglalja el, de itt él az ország lakosainak közel 9 százaléka: ez az arány egyedülálló a világon.

Egy moszkvai lakosra 25 négyzetméter zöldterület jut, míg egy kijevire 210, egy washingtonira pedig nem kevesebb, mint 400. Az orosz fővárosban mintegy négymillió autó pöfög egész nap az örökös dugókban, és a város levegőjébe még mintegy 6000 gyár is ereget mérgező anyagokat, vagyis jobb nem gondolni rá, hogy mit lélegeznek be a moszkvaiak, ezért a szennyezettség szempontjából a város a lista 14. helyén áll, Bamako, Luanda és Új-Delhi környezetében.
A lap által megkérdezett szakértők egybehangzóan rámutattak, hogy a szovjet időkben sokkal szigorúbbak voltak az előírások: ma már a lakótelepekhez nemcsak játszótér, sportpálya és kutyasétáltató nem épül, hanem jó ha az autóknak jut elég parkoló, és nagy tempóban építkeznek a korábbi zöldterületek helyén is.

Emellett a 2025-ig szóló tervekben nem szerepel az elővárosok felé való bővülés, noha a ma 13 milliós lakosság létszáma évi negyed millióval nő. A másutt megszokott elővárosoktól azonban elzárkózik a várost körülölelő Moszkvai terület, és az úthálózat is akadályozza a terjeszkedést, a környékről már ma is alig lehet bejutni a városba.

A felméréshez a Mercer Consulting egyebek között a politikai és társadalmi, gazdasági, kulturális környezet, az egészségügyi helyzet és ellátás, iskolázási lehetőségek, közszolgáltatások és közlekedés, pihenés és szórakozás, lakáshelyzet és környezetvédelem területén negyvennél is több szempontot vizsgált.

Az általános összesítés szerint a világon a legjobb életminőséget Zürich, majd sorrendben Bécs, Genf, Vancouver és Auckland nyújtja, s az első tíz helyből további hármat német városok - Düsseldorf, München és Frankfurt - foglalnak el. A felmérés nyilvánosan hozzáférhető részében - ahol csak az első 50 helyezett tekinthető meg - Budapest nem szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását