2024. június 2. - Kármen, Anita

Csak háromezer igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe

A több mint 18 ezer igazolással szavazó választópolgár közül majdnem 15 ezer nem vetette magát előzetesen névjegyzékbe azon a településen, ahová az igazolása szól.
2010. április 25. vasárnap 13:25 - HírExtra
A legtöbb lakóhelyétől távol szavazó a XIII. kerületben adhatja le voksát.
A második fordulóban az OVI adatai szerint 18.367 igazolással szavazó voksolhat, közülük 3.647-en még péntek délutánig "leadták" igazolásukat az igazolás helye szerinti jegyzőnél, aki felvette őket a névjegyzékbe.

Ugyanezt azonban 14.520 választó nem tette meg, nekik némileg hosszabb (de az első fordulóhoz képest feltehetően rövidebb) adminisztrációra kell számítaniuk a szavazatszámláló bizottság előtt.

Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még százak várakoztak voksolásra. Akkor ugyanis a jegyzőkönyvvezetőknek az igazolással szavazóknál három jegyzéket kellett "kezelniük", és kézzel kellett felvezetniük a névjegyzékre az igazolással jelentkezőt.

Az első forduló tapasztalatai alapján az OVI kezdeményezésére módosították az erre vonatkozó önkormányzati miniszteri rendeletet. Ennél a változtatásnak a lényege, hogy az igazolással szavazók személyes adatait nem kell külön-külön, kézzel felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik (kipipálják) azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe, csökkentve ezzel az adminisztrációs időt.

A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben van voksolás.
A legtöbb igazolással szavazót a budapesti 19-es választókerületben (XIII. kerület) várják, 1.940-et; közülük 1.732 választót a szavazás napján kell felvenni a névjegyzékre. A második legtöbb igazolással szavazó Zuglóban, a 21-es választókerületben van, 1.918, közülük 1.509-et nem vettek fel a szavazás előtt a névjegyzékre. A harmadik legtöbb igazolással szavazó Óbudán, a 3-as választókerületben van; az 1.253 szavazó közül 1.129-en nem vetették fel magukat előre a névjegyzékre.

Az igazolással szavazók száma még Miskolcon viszonylag magas, 593, közülük csak 154-et vettek fel a névjegyzékre péntek délutánig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását