2024. május 8. - Mihály

Politikai vezetők és családjuk jövedelmei

Jacob G. Zuma dél-afrikai elnöknek húsz gyermeke, három felesége és egy menyasszonya van. Az utóbbi időben egyre erőteljesebben teszik szóvá az országban, hogy miként tudja fenntartani ezt a kiterjedt és szerteágazó családot. De nem csak róla van szó.
2010. április 22. csütörtök 14:11 - HírExtra
A kormány tagjainak pénzügyei hirtelen vita tárgyává váltak, gyors meggazdagodásuk kétkedést, nem egyszer megvetést vált ki az emberekben. Zwenzilima Vavi szakszervezeti aktivista, aki amúgy a Zuma család régi barátja, erélyesen sürgeti, hogy vizsgálják meg valamennyi vezető tisztségviselő életstílusát, állapítsák meg, ki és mennyit sajátított ki a közvagyonból.

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus vetett véget az apartheidrendszernek, amely hosszú időn át a fehér többség uralmát tartósította a fekete többség felett Dél-Afrikában. A párt jelenlegi vezetői a küzdelem hősei közül kerültek ki - a harcot rendületlenül folytatják, igaz, most azért, hogy meggazdagodjanak. Az emberek azonban úgy látják, hogy jövedelmük és költekezésük között nem kis aránytalanság tapasztalható.

Zakes Mda, Dél-Afrika egyik népszerű írója Fekete gyémánt című regényében nem véletlenül jegyezte meg: "Ebben a szép új világban a személyes vagyon felhalmozását militarizmusba öltöztetik, mintha a kapitalizmus annak a gerillaháborúnak volna a folytatása, amelyet az apartheid ellen vívtak."

A The New York Times tudósítása szerint a jelenlegi elszámoltatási követeléseket azonban nem is annyira Zuma, hanem az Afrikai Nemzeti Kongresszus második legismertebb személyisége, a szervezet ifjúsági ligájának vezetője, a két évvel ezelőtt még szinte ismeretlen 29 éves Julius Malema meggazdagodása váltotta ki.

Malema éles nyelve közismert. Nem ritkán heves kirohanásokat intéz a párt szövetségesei, a Dél-Afrikai Kommunista Párt és a Dél-Afrikai Szakszervezeti Kongresszus ellen, reakciósoknak nevezve őket. Szavai szerint a kommunisták a munkásosztály bajnokainak tüntetik fel magukat, miközben "idejük javát azzal töltik, hogy vörösbort kortyolgatnak". Malema népszerű a szegénynegyedekben, ahol a fiatalok többségét elbűvölik szónoklatai. Saját pártjának magas rangú funkcionáriusai közül azonban jó néhányan lenézik, amire azzal vág vissza, hogy valójában "rágalomhadjárat" indult ellene.

Mindenesetre az emberek számára régóta talány, hogy a szegény sorból felemelkedett Malema honnan szerezte a pénzt ahhoz, hogy elegáns házat vásároljon Johannesburgban. Az ifjúsági vezető Johnny Walker whiskyt és Moet et Chandon pezsgőt szervíroztat az általa rendezett fogadásokon, Gucci öltönyökben feszít, és Breitling órát visel.

Nemrégiben három újságban is megjelent az a vád, amely szerint Malema úgy tett szert vagyonára, hogy kormányrendeléseket biztosított különböző cégek számára, amelyekben neki magának is érdekeltsége volt. A City Press szerint az egyik ilyen cég, az SGL Engineering Projects 20 millió dollárnyi megbízást kapott attól a tartománytól, ahonnan Malema is származik. A vállalat egyik igazgatójaként ő van feltüntetve a nyilvántartásban. A cég az utóbbi két évben annak ellenére megsokszorozta jövedelmét, hogy számos kifogás merült fel az általa elvégzett munka minőségével szemben.

Sportkocsival furikázik

Malema azzal ütötte el a témát, hogy ügyvédén keresztül közölte: már 2008-ben lemondott minden tisztségéről, és nem tudta, hogy az SLG-ben továbbra is igazgatóként tartják nyilván. Zuma elnök ezúttal is védelmébe vette harcos segítőjét, és kifejtette: nem lát okot arra, hogy Malema ne folytathasson gazdasági tevékenységet.

Ám az életstílus-vizsgálatra vonatkozó követelések időközben elérték magát az elnököt is. Zuma azzal az indokkal igyekszik elkerülni a meghallgatást, hogy az ilyen, részletekbe menő beszámoló fölösleges, hiszen a kormánytisztviselőket a törvény eleve kötelezi arra, hogy feltárják üzleti érdekeltségeiket, javaikat, és közzétegyék azoknak az ajándékoknak a listáját, amelyeket kaptak. Ez igaz is, a törvény értelmében neki magának is legkésőbb 60 nappal hivatalba lépése után be kellett volna számolnia pénzügyi helyzetéről.

Csakhogy ezt beiktatása után 10 hónappal sem tette meg. Amikor mulasztása köztudottá vált, és nemcsak politikai ellenfelei, hanem egyes szövetségesei is szóvá tették, végül benyújtotta az "elszámolást", igaz, annak tartalmát mindmáig nem hozták nyilvánosságra.

Ami családjának kiadásait illeti, Collins Chabane miniszter felfedte, hogy erre a célra a kormány évi kétmillió dollár támogatást biztosít. Ebből a pénzből fizetik egyebek között a személyzetet, Zuma feleségeinek nemzetközi látogatásait és a gyermekekre vonatkozó kiadásokat is.

Az elnök életstílusa már korábban is felkeltette a közvélemény figyelmét. 2005-ben egy közeli barátját és pénzügyi tanácsadóját, Shabir Shaikot bűnösnek találták abban, hogy kenőpénzt adott Zumának, aki különböző üzleti ügyekben segítséget nyújtott neki. Zumát később 16 rendbeli csalással és korrupcióval vádolták; a pert úgy sikerült elkerülnie, hogy az ügyész formai okokra hivatkozva ejtette a vádat. Ez néhány héttel azelőtt történt, hogy Zuma letette az elnöki esküt.

Shaik, akit 15 évi börtönre ítéltek, csak 28 hónapot töltött a rácsok mögött, majd egészségi állapotára való tekintettel feltételesen szabadlábra helyezték. Akkortájt az a hír járta, hogy halálán van - ám azóta többször is már látták Durbanben egy BMW X6 típusú autó volánja mögött.

Malemának nem ez az autó a kedvence: ő egy fekete C63 Mercedes Benz sportkocsival furikázik...

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását