2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az MSZP fellebez az OVB döntése ellen

Fellebbez a helyi választási bizottság Kiss Péter társadalompolitikai minisztert elmarasztaló döntése miatt az MSZP IV. kerületi szervezete.
2010. április 22. csütörtök 14:19 - HírExtra
A szocialisták csütörtökön közleményben reagáltak az MTI-nek arra, hogy Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP újpesti képviselőjelöltje közölte, a helyi választási bizottság szerint Kiss Péter megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét azzal, hogy kampánykiadványában azt állította: "a szavazóturisták mintegy ezer szavazata a Fideszt és a Jobbikot erősítette".

Az MSZP IV. kerületi szervezetének közleménye szerint senki, így Kiss Péter sem állította azt, hogy pontosan lehet tudni: azok, akik a lakóhelyüktől távol Újpestre jelentkeztek át voksolni, miként szavaztak. "Ezt csak Wintermantel Zsolt tudhatja, ha kölcsönkéri a Kubatov-féle adatbázist" - olvasható a közleményben.

A IV. kerületi szocialisták szerint a valasztas.hu oldalon megtalálható adatok alapján az állítás az, hogy abban a szavazókörben, ahol nemcsak a helyiek adták le szavazatukat, jóval magasabb volt a Fidesz és a Jobbik támogatottsága, mint azokban a szavazókörökben, ahol a helyiek döntöttek.

Wintermantel Zsolt a minden alap nélküli értelmezésével ahhoz járulhat hozzá, hogy az újpesti és rákospalotai emberek jogát korlátozza abban, hogy szabadon dönthessék el, ki legyen a helyi országgyűlési képviselőjük - vélekedik a kerületi MSZP.

Az MTI-hez is eljuttatott bizottsági határozat indoklásában az áll, hogy Wintermantel Zsolt kifogása alapos, Kiss Péter állítása ugyanis alkalmas a szavazók megtévesztésére. Mint írják, a bizottság arra a megállapításra jutott, hogy a levélben szereplő, idézett szövegrész "túlterjeszkedik a véleménynyilvánítás keretein. Az abban foglalt állítás a szavazás titkosságára tekintettel is bizonyítatlan tényt tartalmaz, mely alkalmas a választópolgárok megtévesztésére".

Budapest 6-os számú egyéni választókerületében az országgyűlési választás első fordulójában nem dőlt el a parlamenti mandátum sorsa. Wintermantel Zsolt a szavazatok 44,49 százalékát szerezte meg, míg Kiss Péter 30,05 százalékot ért el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását