2024. május 6. - Ivett, Frida

Hol döntünk a kétharmadról?

Csongrád megyében három mandátum sorsa dől el vasárnap, kettő szegedi és egy makói központú választókörzetben. Továbbá három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzetben, a nyíregyházi 1-es és 2-es, valamint a tiszavasvári 3-as számú választókerületben lesz szavazás vasárnap.
2010. április 22. csütörtök 11:15 - HírExtra
Mindhárom - a Csongrád megyei 1-es, 3-as és 7-es választókörzetben - a Fidesz-KDNP jelöltje végzett az élen, s rajtuk kívül az MSZP-s és a jobbikos jelölt jutott a második fordulóba.

A legszorosabbnak a 3-as körzetben ígérkezik a küzdelem, itt a fideszes Bohács Zsolt az első fordulóban 15.524 vokssal a szavazatok 43,32 százalékát szerezte meg, Botka László szegedi szocialista polgármester (12.984 szavazat, 36,23 százalék) és a jobbikos jelölt, Molnár Áron (4.165 szavazat, 11,62 százalék) előtt. A 3.166 szavazatot szerzett LMP-s Málovics György (8,83 százalék) nem jutott a második fordulóba.

A Csongrád megyei 1-es választókörzetben is indul polgármester a mandátumért, az első fordulóban a szavazatok 48,65 százalékát megszerző fideszes Bodó Imre Tiszasziget községet irányítja. Itt Ujhelyi István, az MSZP alelnöke végzett a második helyen 39,54 százalékkal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöki tisztét is betöltő jobbikos Zagyva György Gyula (11,81 százalék) pedig a harmadikon.

Makón - ahol az első fordulóban hatan is indultak - Mágori Józsefné, a Fidesz jelöltje 45,27 százalékot, Buzás Péter szocialista polgármester 28,54, a jobbikos Fazekas Ferenc pedig 17,91 százalékot kapott.

Négy helyen már április 11-én eldőlt a mandátum sorsa: a szegedi központú 2-es választókörzetben Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, a csongrádi központú 4-es körzetben Vincze László, Szentesen Farkas Sándor, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár János polgármester győzött, valamennyien a Fidesz-KDNP jelöltjeként.

A három választókerületben 170 szavazókör működik majd és három-három egyéni jelöltre voksolhatnak az urnákhoz járulók - mondta Fazekas János irodavezető, a megyei önkormányzat főjegyzője.

Nyíregyházázi 1-es körzetben Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) 43,58 százalékot kapott az első fordulóban, az MSZP-s Jeszenszki András 21,43 százalékot szerzett, Sztankó Éva (Jobbik) 18,14-kal végzett; a 2-esben Vinnai Győző (Fidesz-KDNP) 45,54 százalékot, Gyüre Csaba (Jobbik) 21,77, Tukacs István (MSZP) 18,95 százalékot kapott, míg a tiszavasvári 3-as számúban Karakó László (Fidesz-KDNP, 41,77 százalék) Császár József (Jobbik, 33,05 százalék), Juhász Ferenc (MSZP, 18,17 százalék) indul, miután az első fordulóban 15 százalék feletti voksot kapott, de az 50 százalék feletti eredményt egyikük sem érte el.

A három választókerületben igazolással 429 szavazó voksolhat majd a második fordulóban.

Szabolcs megye másik hét választókerületében már az első fordulóban eldőlt az egyéni mandátumok sorsa, a nagykállói 4-es körzetben Budai Gyula, a baktalórántházi 5-ösben Lipők Sándor, a nyírbátori 6-osban Simon Miklós, a kisvárdai 7-esben Seszták Miklós, a vásárosnaményi 8-asban Czomba Sándor, a mátészalkai 9-esben Fülöp István, míg a fehérgyarmati 10-es választókerületben Tilki Attila győzött 50 százalék feletti voksaránnyal, valamennyien a Fidesz-KDNP színeiben.

A területi listákra az első fordulóban leadott szavazatok alapján Szabolcsból a Fidesz-KDNP öt, a Jobbik kettő, míg az MSZP egy "listás" képviselőt küldhet az új összetételű parlamentbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását