2024. május 12. - Pongrác

Az ombudsman közbeszólt

Szabó Máté általános ombudsman a távhőszolgáltatás fenntartásának feltételét a mainál korszerűbb nemzeti energiapolitikában látná - olvasható az Országgyűlési Biztos Hivatala által a távfűtésről leváló házak lakóinak panaszai kapcsán az MTI-hez hétfőn elj
2009. február 2. hétfő 13:57 - Hírextra
Az állampolgári jogok biztosa szerint a korszerűbb energiapolitika része lehetne a kedvezőbb földgáztarifa, a szolgáltatás forgalmi adójának csökkentése, az energia-megtakarítást eredményező beruházások ösztönzése, a panelházak utólagos hőszigetelése, a fűtési- és melegvíz-rendszerek korszerűsítése.

Szabó Máté egy korábbi ombudsmani vizsgálat után most ismét megállapította, hogy a távhődíj többszöri emelése meghaladja az érintett lakosság teherbíró képességét és ez vezetett oda, hogy egyre többen akarnak kiválni az egyébként környezetkímélő fűtési rendszerből.

Az országgyűlési biztos szerint a megoldás nem az, hogy tovább szigorítják a közüzemi szerződés felmondásának szabályait. A jogbiztonság szempontjából aggályos, hogyha a helyi önkormányzatok újabb feltételeket fűznek a közüzemi szolgáltatás felmondását szabályozó törvényi előírásokhoz – állapította meg.

Mint kifejtette, egyre többször történik meg, hogy egy távfűtéses ház lakói – a költségeket sokallva – úgy döntenek, átállnak egyedi gázfűtésre. A közüzemi szerződés felmondását azonban a távhőszolgáltatók a helyi önkormányzatok rendeletei alapján nem tartják jogszerűnek és továbbra is felszámítják a szolgáltatás alapdíját.

Néhány városban ugyanis a helyi önkormányzat a légszennyezésre hivatkozva a távfűtési rendeletben megtiltotta, hogy gázfűtésre álljanak át a környezetkímélő megoldások, mint a távhő, a villamos energia, vagy a napenergia használata helyett.

Az ombudsman már 2007-ben megtette a javaslatait. A 2008-ban hozott kormányzati intézkedések nyomán kialakult helyzetet áttekintésére a biztos az idén újabb utóvizsgálatot indított - olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását