2024. május 6. - Ivett, Frida

Megváltás a szavazóknak: meggyorsítanák a voksolást

Több intézkedéssel próbálja csökkenteni a sorban állás idejét az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben az Országos Választási Iroda (OVI). Az április 11-i első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 (többségében budapesti és 5 vidéki) nem zárt be 19 órakor, mivel még voksolók százai várakoztak, hogy szavazhassanak.
2010. április 22. csütörtök 11:01 - HírExtra
A választás megszervezéséért felelős OVI az első fordulóban tapasztaltak miatt tájékoztatást kért a területi és helyi választási irodák vezetőitől, és ezek alapján összeállította, milyen szervezési intézkedéseket tart szükségesnek, hogy a második fordulóban ne kígyózzanak hosszú sorok azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat.

Az OVI a múlt héten kezdeményezte a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet módosítását a szavazási adminisztráció felgyorsításáért, a rendelet múlt pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

A módosítás lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel kell felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe. Ez akár egy perccel is csökkentheti az egy szavazóra jutó adminisztrációs időt.

A szavazatszámláló bizottságoknak (szszb) az OVI azt ajánlja, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az azon szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, és eszerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, és gyorsítsák a szavazást. Eközben az szszb-nek végig működőképesnek kell maradnia.

Javasolják azt is, hogy a névjegyzékre felvettek listáját csak a szavazás zárása után töltsék ki. Az OVI javasolja azt is, hogy a leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket irányítsák ezekbe a szavazókörökbe a jegyzők.

Az OVI emellett nagy hangsúlyt helyez a tájékoztatásra is: azokban az országgyűlési egyéni választókerületben, ahol második fordulót tartanak, hirdetményeket tesznek közzé, és az ott élő választópolgárok postaládájába is értesítőt dobnak a második fordulóról.

Ennek az értesítőnek a hátoldalán - valamint a sajtóban - tájékoztatják a választókat arról, hogy mely 57 egyéni választókerületben lesz második forduló, és felhívják az igazolással szavazni kívánók figyelmét arra, hogy csak abban az esetben élhetnek a választás jogával, ha az első fordulóban olyan választókerületben szavaztak (igazolással vagy anélkül), ahol nem volt eredményes a választás. Információs telefonszámot is megadnak továbbá az értesítőn, amelyen a választók kérdéseikre választ kaphatnak.

Az OVI kéri: a választók ellenőrizzék, jogosultak-e szavazni a második fordulóban, hogy ne kelljen feleslegesen sorba állniuk.

Arra kéri az igazolással szavazókat az OVI, hogy lehetőleg még a szavazás előtt jelentkezzenek annak a településnek a jegyzőjénél, ahová az igazolásuk szól, és előzetesen vetessék fel magukat a névjegyzékbe. Ez megkönnyíti a szavazatszámláló bizottság munkáját a szavazás napján, mivel csökkenti az adminisztrációt, a bizottság tagjainak kevesebb választó nevét, címét kell leírniuk.

Azt is kérik az igazolással szavazóktól, hogy lehetőleg minél korábban menjenek el szavazni, hogy kevesebb embernek kelljen majd várakoznia a délutáni "csúcsban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását