2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fülemülék éjszakája vidéken és a fővárosban

A Fülemülék Éjszakája elnevezésű eseménysorozatra invitálja a természet- és zenebarátokat, madarászokat a Magyar Természetvédelmi és Madártani Egyesület (MME).
2010. április 15. csütörtök 14:15 - HírExtra
A rendezvény helyszínei folyamatosan bővülnek, idén eddig 30 MME-helyszínen és egy budapesti rendezvényen madarászokkal hallgathatják az érdeklődők a fülemülék koncertjét. A helyszínek listáját az érdeklődők az egyesület honlapján, a www.mme.hu oldalon találhatják meg - közölte az MME az MTI-vel. A szakemberek azt javasolják, hogy a résztvevők öltözzenek melegen, mivel a májusi éjszakák néha még hűvösek, és zseblámpára is szükségük lehet.

A nyíregyházi Sóstói erdőben április 24-én rendezik az esti túrát, Tatán 25-én, Kisaron és Győrszentivánon 30-án. Május 5-án Gödön, 6-án Jánossomorján és Győrben, 7-én Dunakeszin, Pécsett, Fenékpusztán, a Miskolc-Tapolcai parkban és Jánossomorján, 8-án Nagykátán, Egerben és Mezőkövesden, 9-én Fülöpszálláson, 10-én Jánossomorján, 16-án Gyöngyösön, 14-én Vácon és Mosonmagyaróváron, 15-én a budapesti Fiumei úti sírkertben és Székesfehérváron, 21-én Siófokon, 22-én Balatonlellén és Edelényben várják a madárbarátokat.

Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat. A fülemüle gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel.

A fülemüle kedveli a bokrokkal teli kerteket, parkokat és erdőket. Minden helyszínen az MME szakemberei segítenek majd eligazodni az éjszaka hangjai között, s aki pár percig csendben sétál, vagy üldögél egy padon, varázslatos élménnyel gazdagodhat. A fülemüle egész Európában védett faj, hazánkban a természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását